Mădălin Stoica, militarul mort în Afganistan, va fi repatriat astăzi

by Dana B.

Trupul neînsuflețit al sublocotenentului post-mortem Mădălin Stoica, care a murit vineri în Afganistan, este repatriat luni, la ora 11,00, fiind programată o ceremonie la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, a anunțat MApN, prin comunicat de presă.

Mădălin Stoica a murit în urma unui atac asupra unei patrule românești care executa o misiune în regiunea Kandahar. Militarul, de 41 de ani, era căsătorit și avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operații și era angajat al MApN din 2002.

Președintele Klaus Iohannis l-a decorarat post-mortem, la propunerea ministrului Apărării Naționale, pe sublocotenentul Mădălin Stoica cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război, în semn de recunoștință și apreciere pentru dăruirea și curajul manifestate sub culorile drapelului național, pentru spiritul de sacrificiu dovedit în timpul executării unei misiuni de luptă în teatrul de operații din Afganistan.

În același incident au fost răniți caporalul Ionel Buzea și fruntașul Ionel Toma, care sunt internați în spitalul militar din Kandahar, starea lor fiind stabilă, informează MApN.

Luni dimineața, au fost organizate în toate unitățile militare din țară și din teatrele de operații ceremonii de comemorare a militarului căzut la datorie.

În timpul misiunilor externe, 29 de militari și-au pierdut viața și alți peste 180 au fost răniți.

În acest an, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alți aproximativ 300 fiind desfășurați în operații sub comandă/mandat NATO, UE, ONU și OSCE în alte regiuni.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments