Macron susține că Statul Islamic se află în spatele atacului din Moscova

by Andreea Radu

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că toate semnele indică faptul că Statul Islamic a comis atacul de la sala de concerte din apropierea Moscovei, în care au fost ucise peste 130 de persoane. Liderul de la Palatul Élysée a mai afirmat că ar fi „cinic şi contraproductiv” ca Rusia să dea vina pe Ucraina, relatează Reuters și HotNews.ro.
Rusia a contestat afirmaţiile Statelor Unite şi ale altor ţări potrivit cărora gruparea militantă Stat Islamic a orchestrat atacul de vineri, acuzând Washingtonul că acoperă Ucraina. „Acest atac a fost revendicat de Statul Islamic, iar informaţiile de care dispunem noi, serviciile noastre (de informaţii), precum şi principalii noştri parteneri, indică într-adevăr că o entitate a Statului Islamic a fost cea care a instigat acest atac”, a declarat Macron.
„Cred că ar fi atât cinic, cât şi contraproductiv pentru Rusia însăşi şi pentru securitatea cetăţenilor săi să se folosească de acest context pentru a încerca să îl întoarcă împotriva Ucrainei”, a mai comentat preşedintele francez.
Vladimir Putin nu a menţionat public grupul militant islamist în legătură cu atacatorii, despre care a spus că au încercat să fugă în Ucraina.
Liderul de la Kremlin a mai spus că unele persoane din „partea ucraineană” au fost pregătite să îi ducă pe atacatori peste graniţă.
Ucraina a negat orice rol în atac, iar preşedintele Volodimir Zelenski l-a acuzat pe Putin că încearcă să deturneze vina pentru atac prin menţionarea Ucrainei.

Facebook Comments