„M-AM DECIS SA MA IMPLIC“, O CAMPANIE CARE MONITORIZEAZA TRANSPARENTA IN ADMINISTRATIA PUBLICA

by Florian Popa
Joi, 10 decembrie, de la ora 11, la Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” din Arad, Academia de Advocacy și Coalitia 52, reprezentate de Mihnea Iuga, au susținut o conferință de presă în care au fost prezentate rezultatele cercetării “M-am decis să mă implic” – România 2015, și evidențiate cu precădere concluziile monitorizării aplicării Legii 52/2003 republicată în 2013 privind transparența decizională a autorităților publice.
“Trebuie să înţelegem că, în afară de familie şi serviciu, mai avem şi viaţa civică prin care ne valorificăm drepturile conferite de calitatea de cetăţeni şi contribuabili. Aici relaţionăm cu autoritatea publică. De câte ori nu ne surprinde spargerea unei străzi, tăierea unor copaci, eliminarea unor spaţii verzi sau construirea unui bloc într-un cartier de case? N-ar fi trebuit să fim întrebaţi sau consultaţi înainte? Poate am fi avut alte sugestii. Puterea noastră se manifestă prin activism şi intervenţie. Legea L52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică ne oferă şansa de a propune argumentat, ce este convenabil pentru noi în orice proiect de act normativ al unei autorităţi publice, înainte de a se lua decizia.” – Radu Nicosevici, președintele Academiei de
Advocacy.

În spiritul acestui crez, prezenta cercetare este rezultatul monitorizării lunare, a aplicării L52/ 2003 modificată în 2013 privind transparentă decizională în administrația publică din România, în perioada februarie — octombrie 2015, prin intermediul platformei online ‘M-am decis să mă implic!’ www.implicare-L52.ro, activitate a Proiectului ‘Campaniile Coaliției 52 — conștientizare, monitorizare, consolidare, influențare’, proiect finanțat prin granturile SEE 2009 — 2014, în cadrul Fondului ONG în România, www.eeagrants.org, www.fondong.fdsc.ro.

Efortul de mobilizare, voluntar, depus de reprezentanții organizațiilor legal constituite și al cetățenilor României, a avut în vedere, cu precădere, următoarele:

Intensificarea aplicării prevederilor L52/2003 modificată în 2013, privind transparentă decizională a administrațiilor publice, atât din perspectiva drepturilor reprezentanților societății civile și a cetățenilor, cât și din perspectiva obligațiilor autorităților publice în procesul de elaborare a actelor normative și a politicilor publice.

Evidențierea interacțiunii dintre societatea civilă și autoritățile publice, în ceea ce privește operaționalizarea lunară a prevederilor L52/2003 modificată în 2013, privind transparența decizională a administrațiilor publice.

Prin această analiză, s-a urmărit atât calitatea dialogului între instituțiile publice și societatea civilă — rezultat din analiza ratei de răspuns la solicitările adresate, cât și transparența decizională și implicarea societății civile în procesul decizional — rezultată din analiza pe conținut a răspunsurilor primite.

 

Facebook Comments