Luncșoara, singura localitate din județul Arad cu două biserici din lemn

by Andreea Radu

Satul Luncșoara, aparținător de comuna Hălmăgel, are două biserici de lemn, fiind singura localitate din județul nostru cu două astfel de monumente de artă. Într-una dintre biserici, cea de la Luncșoara de Sus, se oficiază slujbe doar o dată pe an, în cinstea hramului bisericii: „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Biserica se menține într-o stare bună, păstrând caracteristicile inițiale: pereții sunt din lemn, acoperișul e din șindrilă.

Biserica, datând dinainte de 1825, se înalță pe o fundație de piatră brută, având pereții din bârne masive încheiate la colțuri, șarpanta este de lemn cu învelitoare de șindrilă. Sub streașină biserica are console profilate interesant, în care se vede arta constructorului. Conform mărturiilor istoricilor, biserica a fost mutată la Luncșoara în 1825, existând două variante: fie că a fost adusă din cătunul Crăciunești, fie din satul Prăvăleni-Hunedoara.

„Este o biserică frumoasă, care și-a păstrat aspectul din timpurile în care a fost construită. Sigur, a mai fost consolidată, dar în linii mari își menține arhitectura specifică acestor locuri”, a afirmat Cătălin Tulcan, preotul-paroh care oficiază la Luncșoara.

Cea de a doua biserică este de asemenea funcțională și se oficiază slujbe lunar, pentru enoriașii din Luncșoara. Acest lăcaș de cult datează din 1830, având hramul Înălțarea Domnului, este tot din lemn, dar acoperit cu țiglă și tablă. „Aceste biserici din lemn reprezintă zestrea străbunilor noștri și se remarcă nu doar prin construcția specifică zonelor de munte, dar sunt și reper pentru alinarea sufletească și apropierea de Dumnezeu”, a completat părintele Tulcan.

„Satul Luncșoara este cunoscut în special ca «poartă» de tranzit spre Muntele Găina, fiind practic ultima localitate spre Târgul de Fete. Ne dorim ca, prin promovarea acestor obiective istorice, arhitecturale și, în același timp, religioase, să transformăm Luncșoara și într-un obiectiv turistic, un loc unde fiecare dintre noi putem admira nu doar bogăția oferită de natură, ci și cea făcută de mâna omului, începând cu aceste frumoase biserici de lemn”, a afirmat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

 

Facebook Comments