LUNA PLINĂ DE TEATRU VORBESTE MAINE DESPRE FEMEI!

by Calin Moga

Marţi, 4 februarie, LUNA PLINĂ DE TEATRU le aduce pe actriţele Adriana Ghiniţă, Dorin Darie Peter şi Liliana Balica în faţa publicului, fiecare interpretând câte cinci femei, câte cinci destine, într-un spectacol care, de cinci ani încoace, face săli pline!

– Lada, Greta, Nena, Mimi şi Caroline
– Anita, Dubravka, Maria, Biba şi Agnes
– Stella, Olga, Jasna, Dada şi Louisa
Acestea sunt rolurile pe care le interpretează, într-un singur spectacol, câte o actriţă. Nu mai puţin de cinci, fiecare! Un adevărat tur de forţă, o încercare de anvergură, schimbări „la secundă“, încărcătură emoţională, dar şi umor pe măsură. Într-un singur spectacol puteţi (re)găsi toate acestea: în TOTUL DESPRE FEMEI, de Miro Gavran, în regia lui Felix Crainicu.

Autor prolific, Miro Gavran face parte din categoria oamenilor de teatru care „respiră“ mai uşor şi mai firesc în ritmul vieţii ce acum conjugă verbul „a trăi“, şi care îşi reglează pulsul imaginaţiei la cel al atât de complicatului sistem sanguin al cotidianului. Iar aceasta este perspectiva din care trebuie privită şi piesa „Totul despre femei“ – o piesă scrisă din dragoste pentru Femeia de azi. Şi, cum atunci când iubeşti accepţi şi binele şi mai puţin binele fiinţei iubite, la fel şi Gavran ne dezvăluie Femeia aşa cum este ea, cu toate micile piese de teatru pe care ea îşi impune să le joace de-a lungul vieţii. „Totul pentru femei“ este departe de a încerca o definiţie a Femeii zilei de azi. Departe acest gând de intenţia autorului! Piesa – şi spectacolul, la rândul său – nu îşi propune să dea verdicte, să tragă concluzii, să definească. Ea doar relevă, dezvăluie sau, pur şi simplu, arată ce face (voit, nevoit, conştient sau din instinct) femeia atunci când se vede pusă în diferite situaţii. Iar textul piesei are o frumuseţe aparte, conferită de ceea ce el construieşte şi nu de figurile de stil care aproape că lipsesc cu desăvârşire. Autorul nu îşi ascunde intenţiile după metafore, după simboluri, preferând să recurgă la limbajul obişnuit, cotidian, Miro Gavran fiind un adevărat exponent a teatrului contemporan.

Facebook Comments