Lumea fotbalului deplânge dispariţia Zeului său, Diego Maradona! (FOTO&VIDEO)

by Sorin Haut

Doliul şi tristeţea au cuprins lumea după moartea legendei fotbalului argentinian Diego Maradona, care a încetat din viaţă miercuri la vârsta de 60 de ani, lăsându-i pe fanii sportului rege orfani de unul dintre cei mai carismatici şi controversaţi jucători din istorie, scrie AFP.

În cartierul Boca din Buenos Airs, dar şi în Europa, la Napoli şi Barcelona, locurile în care „El Pipe de Oro” a trăit cele mai frumoase perioadei din cariera sa, emoţia s-a răspândit în rândul fanilor, la câteva ore după anunţul dispariţiei campionului mondial din 1986, în urma unui atac de cord.

Preşedintele argentinian Alberto Fernandez a decretat trei zile de doliu naţional şi a anunţat, totodată, că priveghiul programat iniţial pentru trei zile, va avea loc în cele din urmă doar joi, între orele locale 6:00 şi 16:00 (9:00 – 19:00 GMT), la cererea familiei.

Fanii îşi vor putea lua rămas bun de la idolul lor la Palatul prezidenţial din Buenos Aires, Casa Rosada, unde fosta soţie a lui Maradona, Claudia Villafane, şi cele două fiice ale lor, Dalma şi Gianinna, au sosit cu puţin timp înainte de miezul nopţii, urmate de jucători activi sau retraşi, în special coechipieri ai căpitanului naţionalei Argentinei la Cupa Mondială din 1986.

 

Foto: (c) Martin Villar/REUTERS

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Maradona a ajuns în cursul serii la Palatul prezidenţial, unde sute de oameni de aflau deja în faţa intrării, pentru a-i putea aduce un ultim omagiu legendarului fotbalist.

Potrivit procurorului John Broyard, decesul lui Maradona s-a produs miercuri, „la ora 12” (15:00 GMT), iar rezultate preliminare ale autopsiei indică faptul ca acesta a murit „din cauza unui edem pulmonar acut secundar şi a unei insuficienţe cardiace cronice exacerbate. Inimă cu cardiomiopatie dilatată”, a spus el.

Îngrijorarea era deja crescută în ultimele zile, după de Maradona fusese supus unei intervenţii chirurgicale în urma unui hematom cranian, la începutul acestei luni, şi se afla în recuperare într-o casă de la periferia capitalei argentiniene în momentul decesului său.

Mii de admiratori ai starului sud-american s-au adunat peste noapte la stadioanele cluburilor la care Maradona a evoluat în Argentina: Buenos Aires (Argentinos Juniors şi Boca Juniors), Rosario (Newell’s Old Boys) precum şi la La Plata, unde a antrenat echipa locală Gimnasia până în momentul morţii sale. Alţi fani s-au adunat în jurul Obeliscului din Buenos Aires, locul tradiţional pentru sărbătorirea succeselor sportive.

 

Foto: (c) Ciro De Luca/REUTERS

În Europa, oraşul Napoli aşteaptă cu nerăbdare reîntâlnirea cu fotbalul, joi seara, cu ocazia unui meci din Europa League, care va fi sinonim cu omagierea celui mai mare jucător din istoria echipei locale, la care Maradona a evoluat între 1984 şi 1991, cunoscând apogeul carierei sale, după ce a trecut şi pe la FC Barcelona.

La fel ca şi la meciurile din Liga Campionilor, va fi păstrat un minut de reculegere pe stadionul San Paolo, ale cărui lumini au rămas aprinse toată noaptea în semn de omagiu faţă de argentinian. Un stadion care ar putea purta numele lui Maradona, după ce municipalitatea a evocat această idee. Numeroşi napolitani au ieşit pe străzi miercuri seara pentru a-i aduce un omagiu idolului lor.

 

Foto: (c) Yara Nardi/REUTERS

Dribleur fără pereche, Maradona va rămâne simbolul şi căpitanul necontestat al echipei Argentinei, în tricoul căreia timp de 17 ani (1977-1994) a marcat 50 de goluri în 115 meciuri, oferind ţării sale a doua Cupă Mondială din istorie, în 1986.

Numeroase personalităţi ale fotbalului, înfrunte cu compatriotul său Lionel Messi şi brazilianul Pele, au deplâns dispariţia lui Maradona.

Diego este etern”, a scris miercuri seara, pe Instagram, Lionel Messi, starul echipei FC Barcelona şi actualul căpitanul al naţionale, după aflarea veştii decesului lui lui Maradona.

”Cu siguranţă într-o zi vom lovi o minge împreună, sus în cer”, a spus la rândul său Pele, cel care cu mai puţin de o lună în urmă îl felicita pe argentinian cu ocazia împlinirii vârstei de 60 ani.

„Dumnezeu să-l odihnească! O zi tristă pentru sportul mondial, care nu cred că trebuia să existe, cel puţin deocamdată, pentru că era încă tânăr şi era bine să mai trăiască… Cred că nimeni în lume nu o să-l uite, pentru că el ne-a făcut mândri şi fericiţi, să iubim fotbalul. Jucători ca el e greu să-i uiţi vreodată”, a declarat la rândul său Gheorghe Hagi, cel supranumit „Maradona din Carpaţi”, la Digi Sport. Hagi a mai spus că Maradona „nu a fost chiar Dumnezeu, dar a fost unic”!

„Ceea ce a făcut Diego pentru fotbal, pentru a ne îndrăgosti de acest sport minunat, este unic. El merită recunoştinţa noastră eternă”, a reacţionat la rândul său Gianni Infantino, preşedintele FIFA, o organizaţie cu care Maradona a avut întotdeauna raporturi conflictuale. „Ne-ai dus în vârful lumii. Ne-ai făcut extrem de fericiţi. Ai fost cel mai mare dintre toţi. Mulţumesc că ai existat, Diego”, a declarat preşedintele Argentinei, Alberto Fernandez.

Fostul mare fotbalist argentinian Diego Maradona va fi înmormântat joi (astăzi) într-un cimitir de la periferia capitalei Buenos Aires, a doua zi după decesul său, datorat unui stop cardiac, la vârsta de 60 de ani, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP. „Înmormântarea va avea loc astăzi, în această după-amiază, în Grădina Păcii, în Bellavista”, în nord-estul capitalei Argentinei, unde sunt îngropaţi părinţii săi, a indicat Sebastian Sanchi. (AGERPRES)

Facebook Comments