Lucrurile pe care ar trebui să le știi despre 5G

by Cristian Dobre
Operatorii de internet din întreaga lume încep să implementeze tehnologia 5G, cea mai nouă și bună tehnologie de bandă largă mobilă.
Iată ce ar trebui să știi despre aceasta!
La fel ca evoluția de la 3G la 4G, saltul la tehnologia 5G presupune viteze mai mari, o latență mai mică și multe alte beneficii. Acesta va fi un beneficiu vizibil major pentru companii, pentru cei care se joacă, pentru persoanele care transmit live și mulți alții. Ar putea fi o evoluție enormă și în alte moduri. Având în vedere că 5G este mult mai rapid decât 4G și că are o latență mult mai mică, ar putea deveni platforma pentru tot felul de servicii.
Bineînțeles că există și dezavantaje. Pentru a beneficia de avantajele oferite de 5G, va trebui să faci upgrade la un smartphone compatibil cu noua rețea. Iar experții din diferite domenii sunt îngrijorați de faptul că 5G ar putea ajuta organele de ordine să urmărească activitatea suspecților în moduri care le-ar încălca drepturile. Însă problemele de sănătate pe care le-ar aduce această nouă tehnologie nu au nicio bază științifică.

Ce este tehnologia 5G?

Este o nouă tehnologie de rețea celulară. Aceasta poate transmite date mult mai repede decât 4G, pe care mulți oameni o folosesc în prezent pentru a se conecta la Internet. Dar și orașele vor fi nevoite să stabilească un număr mult mai mare de celule mici sau transmițătoare cu rază scurtă de acțiune, pentru a oferi aceeași acoperire geografică precum 4G.
După cum spuneam, 5G promite viteze mai mari și o latență mai mică, timpul necesar pentru date să fie transmise, ceea ce înseană că aplicațiile și serviciile pe care le utilizezi, cum ar fi chat-ul video și jocurile mobile, vor fi mult mai rapide. Ar putea, de asemenea, să fie posibile noi inovații wireless fără întreruperi.

Cu cât este mai rapidă tehnologia 5G?

Rețelele vor fi de aproximativ 20 de ori mai rapide decât rețelele 4G în medie.

Latența ar putea avea valoarea de 1 ms, comparativ cu 50 ms pentru 4G.
Te întrebi dacă vei avea nevoie de un telefon nou pentru a te bucura de beneficiile acestei tehnologii? Da. Unii producători de smartphone-uri au lansat deja telefoane compatibile cu 5G. Alții urmează să lanseze. Poți utiliza în continuare smartphone-ul pe care îl ai cu rețeaua 4G până când ești pregătit să faci upgrade.

Unde poți folosi 5G în prezent?

Cei patru operatori majori de wireless au început să asigure acoperirea 5G în zeci de orașe în 2019 și 2010. La început, acoperirea 5G în cele mai multe orașe poate fi limitată, având în vedere că numai în anumite cartiere a fost obținut accesul.
Tehnologia ar putea revoluția companiile din agricultură și producție. Proprietarii fabricilor ar putea să o folosească pentru a controla roboții. Agricultorii ar putea să o folosească pentru a controla tractoarele inteligente autonome.

Producătorii de automobile o văd ca pe o tehnologie cheie pentru auto-conducerea autoturismelor, ajutând astfel vehiculele să se avertizeze cu privire la condițiile rutiere, pericole și multe altele. Ca alte tehnologii inovatoare, 5G promite să declanșeze un val de noi inițiative și servicii, care nu pot fi anticipate.

Există vreun avantaj al tehnologiei 5G?

Cei care luptă pentru drepturile oamenilor sunt îngrijorați cu privire la faptul că tehnologia 5G ar putea facilita aplicarea de legi pentru a urmări cu exactitate locația unei persoane, telefonul fiind conectat la mai multe celule. Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la software-ul pentru recunoașterea feței. Cu toate acestea, teoriile conspirației care circulă în mediul online și care susțin că semnalul 5G a fost corelat cu apariția cancerului nu au nicio bază științifică.
Sursa: eva.ro
Facebook Comments