Lucia Mihalache vrea ca și tirul românesc să aibă reprezentare la Jocurile Olimpice 2024

by Sorin Haut

Federaţia Română de Tir Sportiv (FRTS) nu a reuşit în 2023 să obţină o calificare la Jocurile Olimpice din 2024, dar păstrează în continuare şanse pentru anul viitor, în timp ce Francesco Tigănescu, campion european de juniori la trap, a fost revelaţia anului, a declarat pentru AGERPRES preşedinta Lucia Mihalache.

”Francesco Tigănescu a fost revelaţia anului la proba de trap şi e şi sportivul anului. Un băiat cu un viitor mare înainte, foarte serios şi cuminte. Apoi Luca Joldea, vicecampion european de juniori în proba de pistol şi care e de la mine de la club (CSM Arad), ca să mă laud. Mai avem un băiat la pistol de la Oradea, Levente Bucsias, care trage bine. Fraţii Raveca şi Etienne Cristian Islai, în proba de talere, anul acesta au trecut la seniori şi le-a fost mai greu. Dacă s-a investit până acum în ei, eu cred că trebuie să avem încredere în continuare în ei. Dar cel mai mult mă bucur că la finala campionatului naţional de juniori III au fost 54 de sportivi, deşi au lipsit câteva cluburi, având probleme financiare. Majoritatea cluburilor au avut probleme financiare acum la sfârşit de an, dar am avut 54 de copii şi ăsta este un lucru îmbucurător, dătător de speranţe”, a spus preşedinta FRTS.

Laura Ilie şi Roxana Sidi, sportivele cu cele mai mari şanse de calificare olimpică în proba de puşcă 10 m aer comprimat, nu au reuşit în acest an să-şi asigure din acest an calificarea la Paris, dar anul viitor vor avea alte oportunităţi de obţine biletul la Olimpiadă.

”Obţinerea locului cotă a fost cel mai important pentru toţi sportivii lotului olimpic şi pentru noi ca federaţie, acum înainte de Jocurile Olimpice 2024. Din păcate nu s-a realizat, dar din fericire nu s-a terminat calificarea pentru Paris 2024. Practic, şanse există, şi la Laura Ilie, şi la Roxana Sidi, la Campionatele Europene de anul viitor şi apoi la un ultim concurs de calificare, special pentru Jocurile Olimpice. La Europenele de la Gyor (24 februarie – 3 martie) se acordă două locuri de fiecare probă. O clasare în finală, dacă ceilalţi dinainte sunt deja calificaţi, ar aduce biletul la Paris. Mai rar, dar se poate şi cu o clasare în afara finalei, pe locul nouă sau zece. Aici totul ţine de şansă, de noroc. Bine ar fi să fie un rezultat foarte bun şi să nu avem nevoie de aşa ceva. Adică să prindă o zi bună şi să fie acolo în primele trei. Atunci nu mai avem emoţii. Dacă nu reuşim aici, urmează un concurs de calificare la Rio de Janeiro (11-19 aprilie), unde se vor acorda tot două locuri cotă de fiecare armă. Acela e ultimul ultimul concurs de calificare, pentru toate probele. Şi acolo tot aşa trebuie să fim în primele două locuri după ce din clasament se elimină cei deja calificaţi. E un concurs deschis pentru toată lumea, vor veni cei care îşi fac în aşa fel planul de pregătire încât să aibă o competiţie din două în două săptămâni ca verificare. Ultimul loc se poate lua apoi prin rating şi Laura Ilie (locul 18 la final de an) are cele mai mari şanse”, mai spune arădeanca Lucia Mihalache.

Fosta sportivă olimpică, cu prezenţe la Beijing 2008 şi Londra 2012 în proba de talere, îşi doreşte cel mai mult un buget care să poată acoperi toate cerinţele antrenorilor şi sportivilor: ”Să avem materiale, să avem bani de materiale, să le dăm atât cât ar trebui, pentru că pregătirea trebuie să fie continuă. Dacă mă întrebaţi ce îmi doresc eu de la Moşu’, aş dori un buget cu care să pot să satisfac toate dorinţele tuturor sportivilor şi antrenorilor, practic nevoile lor pe un an de zile, să fie aşa cap-coadă, de la 1 ianuarie până la 31 decembrie, numai o pregătire şi o competiţie”.

Pentru anul 2024, obiectivele stabilite de FRTS sunt o calificare olimpică şi o medalie la JO 2024, plus medalii la Europenele de la Gyor (24 februarie-3 martie).

Laura Georgeta Ilie s-a clasat pe locul 13 în proba de 10 metri puşcă aer comprimat, la Wroclaw, în concursul de tir sportiv din cadrul Jocurilor Europene de la Cracovia – Malopolska (Polonia). Roxana Georgiana Sidi a ocupat locul 23.

Laura Ilie a ocupat locul 62 în proba de puşcă 10 metri aer comprimat, la Campionatele Mondiale de tir sportiv de la Baku (Azerbaidjan). Roxana Sidi s-a clasat pe 87.

Roxana Sidi s-a clasat pe locul 8 în proba feminină de puşcă în proba de 10 metri aer comprimat la Campionatele Europene de tir sportiv de la Tallinn (Estonia). Laura Ilie s-a clasat pe locul 33.

Francesco Alessandro Tigănescu a câştigat medalia de aur în proba de trap a juniorilor, la Campionatele Europene de talere de la Osijek (Croaţia).

Tigănescu a obţinut locul patru în finala probei de talere (trap), disputată în cadrul Campionatelor Mondiale de tir sportiv pentru juniori de la Changwon (Coreea de Sud).
Luca Joldea a cucerit medalia de argint în finala probei de pistol rezervate juniorilor, desfăşurată în cadrul Campionatelor Europene de tir cu aer comprimat 10 metri de la Tallinn (Estonia).

Joldea s-a clasat pe locul 16 în proba de pistol 10 metri aer comprimat la Campionatele Mondiale de tir sportiv pentru juniori de la Changwon (Coreea de Sud).

Sportiva română Raveca-Maria Islai s-a clasat pe locul opt în proba de talere (skeet) la Campionatele Mondiale de tir sportiv pentru juniori de la Changwon. În proba mixtă pe echipe la skeet, echipa României, formată din fraţii Raveca şi Etienne Cristian Islai, a ocupat locul opt, dar nu a reuşit să intre în finala de patru. (sursă: agerpres)

Facebook Comments