LPF va înainta Guvernului o propunere de reluare a pregătirilor

by Rusu Flavius

Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a anunţat, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial, că va înainta Guvernului o propunere de protocol pentru reluarea antrenamentelor şi meciurilor în Liga I după încheierea stării de urgenţă.

„LPF pregăteşte îo propunere de protocol pentru reluarea antrenamentelor şi a jocurilor oficiale, propunere pe care conducerea Ligii o va înainta autorităţilor guvernamentale, punând-o totodată şi în dezbatere publică. Am continuat dialogul cu domnul Ionuţ Stroe, Ministrul Tineretului şi Sportului, pentru identificarea celor mai bune soluţii în vederea reluării competiţiilor sportive întrerupte de pandemie, fără a pune în pericol sănătatea sportivilor”, se menţionează în comunicatul citat.

Într-un buletin informativ publicat tot vineri, pe site-ul LPF, secretarul general Justin Ştefan susţine că riscul de a pierde milioane de euro din drepturile de televizare ar trebui să creeze un consens între cele 14 cluburi din Liga I pentru a finaliza pe teren actuala ediţie de campionat.

„Singura certitudine a fotbalului de astăzi este incertitudinea. Evident că evoluţia dinamică a coronavirusului ne împiedică să ne asumăm decizii ferme în privinţa momentului reluării procesului de antrenament şi a jocurilor oficiale. Suntem într-un dialog permanent cu FRF, AFAN, UEFA, Ligile Europene şi cu reprezentanţii cluburilor, căutând cele mai bune răspunsuri în lupta jocului de fotbal cu coronavirusul. De aceea, lucrăm cu diferite scenarii având în minte două obiective majore: protejarea sănătăţii celor implicaţi în joc şi disputarea tuturor meciurilor rămase de jucat în sezonul actual. Scenariile se pot schimba de la o zi la alta, dar cu ajutorul autorităţilor statului ele pot deveni decizii ferme în perioada următoare. Riscul de a pierde milioane de euro din drepturile de televizare şi de publicitate ar trebui să fie de natură să creeze un consens în rândul tuturor cluburilor din Liga I pentru a finaliza acest sezon pe terenul de joc. Cluburile româneşti sunt dependente, în mare măsură, de aceşti bani, iar angajaţii din fotbal, fie că vorbim de jucători, antrenori, manageri sau alte persoane implicate în activitatea fotbalistică, îşi încasează salariile graţie eforturilor făcute mai ales de televiziuni şi de sponsori”, a spus Ştefan.

Acesta a subliniat deschiderea la dialog a ministrului Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, despre care afirmă că se interesează zilnic de situaţia fotbalului profesionist.

„Administraţia LPF se află într-un dialog permanent cu reprezentanţii Ministerului Tineretului şi Sportului, ministrul Ionuţ Stroe manifestându-şi deschiderea pentru a construi un parteneriat de succes cu fotbalul profesionist din România. Este pentru prima oară când un ministru ne ascultă şi se interesează aproape zilnic de soarta noastră. Ne-am bucurat enorm pentru că am întâlnit în sfârşit o persoană proactivă la conducerea MTS, interesată să găsească soluţii pentru tot sportul românesc. Ne-am săturat de vorbe şi programe frumos colorate, de proiecte de legi, de strategii şi de date irelevante. Este timpul faptelor. Vom continua dialogul cu autorităţile statului pentru ca fotbalul să reînceapă. Fanii au nevoie de fotbal, chiar dacă o vreme îl vor putea urmări numai la televizor, fără a putea fi prezenţi pe stadion pentru a-şi susţine echipa favorită. Dar urmărindu-l la televizor creează audienţa de care e nevoie pentru a vinde publicitate. Şi în felul acesta sprijină televiziunile, dar şi cluburile pentru ca acestea să-şi primească banii din drepturile TV şi să îşi continue activitatea”, a menţionat secretarul general al LPF.

„Am arătat că fotbalul profesionist trebuie să îşi plătească jucătorii la timp, dar în afară de asta e nevoie de un management mai responsabil, capabil să creioneze un buget mai realist, să reapropie clubul de comunitatea locală, să dezvolte academia de fotbal şi să realizeze venituri şi din alte surse. O dependenţă prea mare de drepturile TV te face să îţi pierzi creativitatea. Iar mâna întinsă care nu spune o poveste nu primeşte nimic. De aceea marketingul ar trebui să devină o activitate primordială în cadrul fiecărui club din Liga I. Avem la îndemână o sursă uriaşă pentru a crea conţinut unic, aşa încât LPF va deveni, cu ajutorul cluburilor din Liga I, cel mai important furnizor de conţinut de calitate de pe piaţa românească. Acest obiectiv se adaugă celui privind asigurarea stabilităţii financiare a cluburilor, devenind astfel o prioritate pentru întreaga echipă de conducere a Ligii”, a adăugat Justin Ştefan.

Competiţiile fotbalistice din România, întrerupte iniţial până la 31 martie, au fost suspendate printr-o decizie a Comitetului de Urgenţă al Federaţiei Române de Fotbal cel puţin până la momentul ridicării stării de urgenţă decretate ca urmare a pandemiei de coronavirus. Departamentul de Competiţii al LPF a înaintat către FRF un program pentru desfăşurarea tuturor etapelor rămase de disputat până la finalul acestui sezon competiţional, având ca moment de reluare a competiţiei data de 5 iunie.
AGERPRES

Facebook Comments