LOVITURA GREA PENTRU MICILE FIRME. DIN 2016 VOR PLATI UN NOU IMPOZIT

by Andreea Radu

Micile pensiuni, baruri și restaurante, pizzerii și shaormerii, ale căror venituri anuale nu depășesc 100.000 de euro, au fost excluse din categoria firmelor care pot plăti impozitul forfetar începând cu anul viitor, astfel că vor fi taxate, anual, cu 3% din venit, dacă nu au angajați declarați, sau cu 1-2% din venit, în funcție de numărul de salariați.
Noul sistem de impunere pentru hoteluri și restaurante a fost inițiat în Parlament, sub forma unei propuneri legislative privind impozitul specific unor activități, cu intenția să fie aplicat începând cu luna ianuarie a anului viitor, Profit.ro anunțând însă, luni, că, din cauza unei întârzieri în discuțiile parlamentare, noile impozite nu vor mai fi aplicate din prima zi a anului viitor, ci cel mai devreme din primăvara anului viitor, posibil din luna martie.
În forma avansată inițial, de noile impozite urmau să beneficieze toți operatorii din turism și din industria serviciilor de alimentație.
Proiectul a fost însă modificat, cu excluderea din categoria beneficiarilor a microîntreprinderilor.”Prevederile prezentei legi nu se aplică în cazul microîntreprinderilor”, este modificarea introdusă în proiectul care urmează să fie aprobat, pentru a fi aplicat pe parcursul anului viitor.
Noul Cod Fiscal definește microîntreprinderile drept acele firme care au realizat venituri, altele decât cele din consultanță și management, în proporție de peste 80% din veniturile totale, iar aceste venituri nu au depășit echivalentul în lei a 100.000 de euro.
Prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turism (FPTR), Dragoș Răducan, a confirmat pentru Profit.ro că în categoria microîntreprinderilor din turism și industria de alimentație pot fi incluse micile pensiuni, baruri, restaurante și shaormerii, practic unități care cu greu ar putea atinge pragul de 100.000 de euro al venitului anual.
Astfel, aceste tipuri de unități nu vor avea posibilitatea să plătească impozitul forfetar, ci vor achita în continuare o taxă procentuală, fluctuantă ca sumă, raportată la venitul obținut anual, ceea ce pe unii operatori îi poate mulțumi, dar pe alții îi poate dezavantaja.
Noul Cod Fiscal stabilește că, începând cu anul viitor, o microîntreprindere cu mai mult de doi salariați va plăti un impozit anual de 1% din venit, microfirmele cu un singur salariat vor plăti 2% din venit, iar cele care nu au niciun angajat declarat vor plăti 3% din venit.
În schimb, prin impozitul forfetar, o pensiune de dimensiuni mici ar fi plătit, așa cum Profit.ro a anunțat la începutul lunii noiembrie, de la 150 lei/loc, dacă sunt încadrate la 1-2 stele sau margarete și se află la periferia Bucureștiului, la 178 lei/loc, dacă unitatea este în centrul Capitalei. La 3 stele sau margerete, impozitul ar fi fost cuprins între 225 lei/loc-267 lei/loc, în funcție de zona Bucureștiului în care se află.
Pentru pensiunile de dimensiuni mici, dar mai pretențioase din Capitală, clasificate la 4-5 stele sau margarete, impozitul anual ar fi pornit de la 374 lei/loc și s-ar fi oprit la 446 lei/loc, respectiv de la 599 lei/loc la 713 lei/loc.
În zonele rurale și stațiunile de interes local, o pensiune mică de 1-2 stele sau margarete ar fi fost taxată cu 36 lei/loc, una de 3 stele sau margarete, cu 53 lei/loc, una de 4 stele sau margarete, cu 89 lei/loc, iar una de 5 stele sau margarete, cu 143 lei/loc, în timp ce în stațiunile montane de interes național ar fi plătit între 85 lei/loc-98 lei/ loc, pentru 1-2 stele, 125 lei/loc-138 lei/loc la trei stele, 218 lei/loc-229 lei/loc la patru stele și 349 lei/loc-367 lei/loc la cinci stele.
La rândul lor, micile restaurante și shaormeriile din centrul Bucureștiului ar fi plătit, conform calculelor Profit.ro, un impozit anual de circa 11.000 lei, pentru o suprafață de până la 30 metri pătrați, iar proprietarii de baruri din centrul Capitalei ar fi plătit, pentru aceeași suprafață maximă de 30 metri pătrați, un impozit anual de 6.601 lei.
Proprietarii de baruri din comune ar fi plătit anual doar 297 lei, pentru un spațiu de cel mult 30 metri pătrați.

Sursa: profit.ro

Facebook Comments