Lovitură de stat, dată de armata din Myanmar. Președintele și lidera guvernului au fost arestați

by Florian Popa

Armata din Myanmar a preluat luni puterea printr-o lovitură de stat contra guvernului ales în mod democratic al laureatei Nobel Aung San Suu Kyi, aceasta fiind reținută împreună cu alți lideri ai partidului Liga Națională pentru Democrație (NLD) în raiduri făcute în primele ore ale dimineții, transmite hotnews.ro.
Armata spune că a făcut arestările ca răspuns la ”fraudele electorale”, conducerea țării fiind preluată de șeful militar Min Aung Hlaing. Myanmar a fost pus sub stare de urgență pentru un an, potrivit unui comunicat transmis de o televiziune a armatei.
Generalii au început lovitura de stat cu câteva ore înainte ca parlamentul să se reunească pentru prima oară după victoria zdrobitoare a NLD în alegerile din 8 noiembrie, scrutin considerat drept un referendum pentru guvernul democratic al lui Suu Kyi.
Liniile telefonice către capitala Naypyitaw și către marele centru comercial Yangon au fost oprite, iar televiziunea de stat a oprit emisia. Populația s-a grăbit către piețele din Yangon pentru a face stocuri, iar mulți s-au așezat la coadă la bancomate pentru a retrage bani.
Soldații au ocupat primăria din Yangon, iar serviciile de internet și de telefonie mobilă au fost întrerupte în acest oraș, fostă capitală și fief politic al NLD. Calitatea conexiunilor fixe la internet a scăzut și ea extrem de mult.
Suu Kyi, președintele țării Win Myint și alți lideri al NLD au fost luați în primele ore ale dimineții, a declarat Reuters purtătorul de cuvânt al partidului, spunând că se așteaptă să fie arestat și el. Ulterior, acesta nu a mai putut fi contactat.
Arestările vin după mai multe zile de escaladare a tensiunilor între guvernul civil și armată care au alimentat temerile că alegerile democratice vor fi urmate de o lovitură de stat.
Partidul lui Suu Kyi a câștigat 83% dintre voturi în scrutin, acesta fiind abia al doilea rând de alegeri de după 2011, când armata a acceptat să împartă puterea.

Facebook Comments