LOCURILE DE MUNCA VACANTE AU AJUNS LA 30.600 ANUL TRECUT, IN CRESTERE FATA DE 2012

by Cosmin Mihuta

Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a fost de 30.600 anul trecut, în creştere cu 5.800 de locuri faţă de anul anterior, iar rata medie anuală a locurilor de muncă vacante a fost 0,72%, în urcare cu 0,13 puncte procentuale, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS).

Anul trecut, ratele medii anuale ale locurilor de muncă vacante cu cele mai ridicate valori s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (2,21%), respectiv în administraţia publică (1,98%). La polul opus, s-au situat activităţile de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,13%) şi cele din industria extractivă (0,14%).

Ca şi în anul precedent, puţin peste 30% din numărul total al locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria prelucrătoare (9.600 de locuri vacante), iar rata a avut o valoare medie anuală de 0,93%. Sectorul bugetar a însumat 32% din totalul locurilor de muncă vacante, cele mai multe regăsindu-se în administraţia publică (4.800 locuri vacante), urmată de sănătate şi asistenţă socială (3.500 locuri vacante), respectiv învăţământ (1.500 locuri vacante).

În tranzacţii imobiliare, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, respectiv industria extractivă, angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată (10 locuri vacante pentru fiecare în parte).

Prin comparaţie cu anul precedent, cele mai relevante creşteri ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s-au regăsit în alte activităţi de servicii (1,80 puncte procentuale), administraţie publică (0,78 puncte procentuale), respectiv în cele de activităţi de spectacole, culturale şi recreative (0,74 puncte procentuale). Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai semnificative creşteri în administraţia publică (1.900 de locuri vacante), urmate de activităţile din industria prelucrătoare (1.700 de locuri vacante).

Cele mai accentuate diminuări atât ale ratei, cât şi ale numărului mediu anual al locurilor de muncă vacante s-au constatat în construcţii şi sănătate şi asistenţă socială (-0,05% rata locurilor de muncă vacante, respectiv -200 de locuri vacante pentru fiecare în parte), urmate de activităţile de intermedieri financiare şi asigurari (-0,04% rata locurilor de muncă vacante, respectiv -100 de locuri vacante).

 

Mai multe pe: http://www.mediafax.ro/social/numarul-locurilor-de-munca-vacante-a-ajuns-la-30-600-anul-trecut-in-crestere-fata-de-2012-in-ce-domenii-au-fost-cele-mai-multe-posturi-12333685

Facebook Comments