Libia: Saadi, fiul fostului lider Muammar Gaddafi, eliberat din închisoare

by Florian Popa

Saadi Gaddafi, fiul fostului lider libian Muammar Gaddafi, deţinut într-o închisoare din capitala Tripoli din 2014, a fost eliberat în urma unei hotărâri judecătoreşti datând de câţiva ani, potrivit unei surse din Ministerul Justiţiei, relatează Agerpres. ”Saadi Muammar Gaddafi a fost eliberat din închisoare ca urmare a executării unei hotărâri judecătoreşti” emise în urmă cu câţiva ani, a declarat duminică pentru AFP o sursă a Ministerului Justiţiei, fără a preciza dacă el se află încă în Libia.
Numeroase mass-media locale au indicat duminică seara că Saadi Gaddafi a părăsit deja teritoriul libian cu un zbor către Turcia.
Contactată de AFP, o sursă din biroul procurorului general a afirmat că fiul lui Gaddafi a fost eliberat la recomandarea procurorului.
”Procurorul a cerut, în urmă cu câteva luni, executarea deciziei privind eliberarea lui Saadi Gaddafi de îndată ce au fost îndeplinite toate condiţiile necesare”, a precizat sursa citată, reamintind că el este ”liber să rămână sau să plece”.
Extrădat din Niger la 6 martie 2014, Saadi Gaddafi, în vârstă de 47 de ani, a fost judecat şi achitat în aprilie 2018 de Curtea de Apel din Tripoli pentru asasinarea în 2005 a unui fost antrenor al clubului de fotbal Al-Ittihad din Tripoli, Bachir Rayani.
De asemenea, el urma să fie judecat pentru presupusa sa implicare în reprimarea sângeroasă a revoltei care a pus capăt regimului tatălui său Muammar Gaddafi, în 2011.

Facebook Comments