Leușteanul este cunoscut atât în scop culinar cât și medicinal

by Cristian Dobre

Leusteanul este o planta aromatica de origine mediteraneana, cunoscuta si apreciata din antichitate, atat in scop culinar cat si medicinal.

In bucataria traditionala romaneasca, leusteanul este folosit la muraturi, ciorbe (miel, fasole, varza), sosuri si aproape nu exista gospodarie in mediul rural unde sa nu fie cultivat in gradina pentru calitatile sale culinare dar si digestive.

Partile folosite sunt planta intreaga, radacina, ramurile iDnflorite si semintele.

Leusteanul – Compozitie

Radacina de leustean contine amidon, zahar, zaharoza, apa, rasina, acid de angelica. Radacina proaspata contine 0.3-0.5% ulei, iar cea uscata 0.6-1%. Contine d-terpinol, o legatura de tipul cineolului, un terpen, ester al acidului acetic, al acidului valeriic si al celui benzoic. Toate partile plantei contin ulei volatil, gumirezine, taninuri, grasimi si saruri minerale.

Leusteanul – Actiune

Leusteanul are actiune antiinflamatorie, antibacteriana, antiparazitara, antivirala, antifungica, stimuleaza functia hepato-biliara, actiune tonic-aperitiva, creste pofta de mancare, diuretica, combate steatoza ficatului, regleaza ciclul menstrual si amelioreaza dismenoreea, neurotonic, usor anticoagulant, sedativ, hipotensiv, efect expectorant in afectiuni respiratorii, antiinflamator, emolient si cicatrizant la nivelul pielii in afectiuni cutanate.

Leusteanul – Indicatii terapeutice

Leusteanul este indicat in bronsite acute si cronice, dischinezii biliare, dispepsii digestive, anorexie, constipatie, intoxicatii alimentare, enterocolite, colopatii spastice, colite fermentative, parazitoze intestinale, boli hepato-biliare, infectii urinare, litiaza renala, hipertensiune arteriala, tulburari menstruale

In uz extern, leusteanul este folosit in afectiuni dermice (psoriazis) si dureri reumatice (artrite, artroze).

Preparate pe baza de leustean: frunze proaspete, suc natural, pulbere de planta uscata, infuzie.

Frunzele proaspete se folosesc in bucataria traditionala romaneasca in scop aromatic la diverse preparate: ciorbe, sosuri, salate, mancaruri.

Cataplasme cu frunze proaspete zdrobite sunt indicate sa se aplice pe piele in caz de psoriazis, ulceratii ale pielii.

Sucul din frunze proaspete se obtine prin mixarea acestora si este indicat sa se consume 100-200 ml de suc natural pe zi in curele de detoxifiere si purificare a sangelui.

Pulberea din frunze uscate poate fi folosita atat la preparate culinare pentru aromatizare cat si pentru infuzie in scop terapeutic. Pulberea poate fi folosita ca atare, 1/2 lingurita pe zi, tinuta 10 minute sub limba, apoi inghitita cu multa apa pentru reglarea digestiei, boli digestive, stimularea apetitului, scrie csid.ro

Infuzia se prepara dintr-o lingurita cu varf de pulbere la o cana de apa clocotita care se lasa la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoara, se beau 2-3 cani pe zi

Radacina de leustean are actiune diuretica si se utilizeaza in tratarea afectiunilor urinare, hidropiziei si a pneumoniilor.

Ceaiul de leustean este eficient in tulburari digestive, scaune proaste, formare de gaze, influenteaza sangerarile organelor din bazinul mic, stimuleaza fluxul menstrual, eliminarea urinei si expectoratiilor in caz de catar bronsic. Se recomanda indeosebi in caz de afectiuni cardiace avand un fond nervos.

Radacina si semintele stimuleaza secretia mucoaselor. Se recomanda pentru intarirea scheletului sugarilor sau a copiilor firavi. In caz de umflaturi sau tumori se fierbe radacina, partea aeriana sau semintele si se adauga la apa de baie.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments