Leurda, vedeta primăverii cu efecte miraculoase pentru sănătate

by Dana B.

Leurda este o plantă medicinală care creşte în zona alpină sau în câmpii cu sol fertil, iubitoare de umiditate.
Frunzele sunt lungi şi lucioase, iar florile sunt grupate, de dimensiuni mici şi au culoare albă.

Planta seamănă cu usturoiul la gust şi se foloseşte şi sub formă de condiment în gastronomie.

În scop culinar şi terapeutic se folosesc frunzele, culese primăvara, proaspete, deoarece prin uscare proprietăţile plantei se pierd foarte uşor, şi bulbii, care se recoltează din luna august până în octombrie.

Leurda are efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian, rol imunomodulator, acţiune antihipertensivă, vasodilatatoare periferică, hipocolesterolemiant, antitrombotic, fluidifiant sanguin şi antiplachetar sanguin, acţiune bronhodilatatoare, expectorantă şi antitumorală.

Sub formă de infuzie sau decoct,leurdaeste indicată în hipertensiune, ateroscreloză, scade nivelul colesterolului, insuficienţa biliară, afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, insomnie, ameţeală, depresie, gută,  boli cardiace, boli gastrointestinale, dizenterie, paraziţi intestinal, afecţiuni ale plămânilor, gripă sa cefalee.

În uz extern, sub formă de cataplasme sau comprese, leurda ameliorează simptomele leziunilor cutanate cronice, scrufulozie, herpesului, furunculelor, eczememelor sau durerilor reumatice.

În perioada alăptării este contraindicat  consumul de leurdă deoarece poate modifica gustul laptelui matern.

Persoanele cu stomac sau colon sensibil trebuie să o consume cu precauţie (deşi este mai bine tolerată decât usturoiul).

 

Sursa: csid.ro

Facebook Comments