Lentilele cu protecție pentru calculator: Cum le alegi și ce beneficii au

by webeditor

Ochelarii cu protecție pentru calculator îți pot fi parteneri de încredere în fiecare moment petrecut în fața ecranelor. Aceștia reduc expunerea la lumina albastră, precum și simptomele sindromului privitului la calculator (vederea încețoșată, usturimea, uscăciunea și oboseala oculară sau durerile de cap).

Poți folosi lentile cu protecție pentru calculator dacă deja porți ochelari de vedere, dar și în scop preventiv. Cum le alegi și cum vei beneficia de pe urma lor, îți arătăm în rândurile de mai jos:

Cum alegi lentilele de protecție pentru calculator

Înainte de a purta ochelari de orice fel, trebuie să consulți un medic oftalmolog sau un specialist optometrist. Acesta va putea da un diagnostic pe baza simptomelor, deoarece există posibilitatea să fie necesare și lentile cu dioptrii pentru corectarea vederii, pe lângă lentilele de protecție pentru calculator.

După ce afli tipul de lentile de care ai nevoie, poți comanda online ochelarii, cu ajutorul unui configurator în care introduci informațiile din prescripția primită de la specialist. Poți opta pentru aplicarea unor tratamente speciale lentilelor, cum ar fi straturile antireflex, oleofob, antistatic și, bineînțeles, cel cu filtru pentru protecție la calculator.

Fiecare dintre aceste straturi atribuie lentilelor o serie de avantaje, de la minimizarea reflexiilor, respingerea impurităților și sporirea rezistenței la zgârieturi, la blocarea luminii albastre nocive.

Odată stabilit tipul lentilelor de protecție, trebuie să găsești și o ramă care să ți se potrivească. Poți alege ochelari de calculator cu rama rotundă dacă fața ta este prelungă sau ochelari cu rama ovală dacă forma chipului tău este pătrată. Ramele dreptunghiulare echilibrează o față rotundă, iar cele în stil „ochi de pisică” contrabalansează o bărbie amplă.

Cum te ajută ochelarii pentru calculator

  • Acuitatea vizuală crește

Stratul antireflex reduce reflexiile luminii pe suprafața lentilei și vederea devine mai clară.

  • Dormi mai bine

Filtrul de protecție poate ajuta la îmbunătățirea funcționării ritmului circadian afectat de lumina albastră emisă de ecranele calculatoarelor sau telefoanelor. Dacă obișnuiești să lucrezi la calculator seara, poartă ochelari speciali care filtrează lumina dăunătoare, pentru a nu suprima producția de melatonină.

  • Se ameliorează diverse simptome oculare

Lentilele pentru calculator împiedică lumina nocivă să ajungă la retină și să grăbească degenerescența maculară. De asemenea, se pot îmbunătăți simptomele precum oboseala oculară, senzația de ochi uscați și durerile de cap.

Cum mai poți avea grijă de sănătatea ochilor

Lentilele cu filtru pentru calculator vor avea o eficiență sporită în combinație cu următoarele metode de protecție:

  • Înclină monitorul la cca 20 de grade sub nivelul privirii, pentru ca pleoapele să poată acoperi o suprafață mai mare din ochi.
  • Fă pauze de minimum 20 de secunde la fiecare 20 de minute petrecute în fața unui ecran, pentru a privi un punct în depărtare, la o distanță de cca 20 de pași.
  • Clipește mai des și folosește lacrimi artificiale când îți simți ochii prea uscați.
  • Nu apropia ochii prea tare de ecranele digitale, fie că e vorba de monitorul calculatorului sau de un smartphone. Menține o distanță de 60-70 cm față de acestea.
  • Modifică setările de luminozitate ale dispozitivelor digitale, în așa fel încât să nu-ți cauzeze disconfort.
  • Lasă cât mai multă lumină naturală să intre în încăperea în care lucrezi, iar seara aprinde o lumină caldă, odihnitoare pentru ochi.

Pentru a preveni problemele de sănătate oculară, este important să acorzi atenție modului în care îți protejezi ochii atunci când lucrezi cu ecrane digitale pentru perioade lungi de timp. Una dintre modalitățile de a face acest lucru este prin folosirea ochelarilor de protecție, care pot ajuta la filtrarea luminii albastre și la reducerea oboselii oculare.

 

Facebook Comments