Legumele româneşti, mai scumpe anul acesta

by Andreea Radu

Chiar dacă afară e zăpadă, în sere e primăvară. Se apropie sezonul verdeţurilor, aşa ca în grădinile acoperite şi încălzite a început forfota. Se plantează salata şi ceapa verde, iar în săptămânile care vin urmează roşiile, vinetele sau conopida. E multă muncă, dar cheltuiala e şi mai mare, spun legumicultorii. Toate s-au scumpit, aşa că şi ei sunt nevoiţi să vândă legumele mai scump, scrie observatornews.ro.
Dan Negrea, legumicultor: Cu 50 de bani, un leu se va scumpi. Apa s-a scumpit, curentul s-a scumpit, toate imputurile s-au scumpit. Dan Negrea spune că nu-i convine că trebuie să facă asta, dar n-are încotro, altfel dă faliment, aşa cum au păţit-o alţii. Pentru a rezista pe piaţă a renunţat în mare parte la îngrăşământul chimic, unde tona a ajus la 5.000 de lei. „Vom merge pe gunoi de grajd. Produsele noastre româneşti, am spus-o şi o susţin, sunt de 100 de ori mai bune ca şi produsele care sunt aduse din import“.
Legumicultura presupune muncă multă, tot anul. De la pregătirea răsadurilor, plantarea, îngrijirea, până la culesul legumelor şi ajungerea acestora proaspete pe masa românilor.
Tânăr: S-au scumpit dar sunt foarte bune şi merită preţul.
Dan Negrea, legumicultor: Anul trecut, legătura de ceapă verde a plecat cu 1 leu şi a ajuns la magazin undeva la 1.50-2 lei, anul acesta va pleca la 1.50 şi va ajunge la 2 lei, 2.50.
De afacerea cu legume se ocupă toată familia Negrea. Bărbatul, de sere, soţia, de magazinul în care le vând, iar fiica şi ginerele, ambii absolvenţi de Agronomie, de transportul produselor către magazin şi distribuitori.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate