Legendarul telescop spațial Arecibo va fi demolat

by Cristian Dobre

Telescopul Arecibo, din Puerto Rico, unul dintre cele mai mari din lume şi care a folosit la numeroase descoperiri din domeniul astronomiei, va fi demontat după 57 de ani de activitate.

Structura s-a deteriorat si nu mai poate fi reparată. Inginerii nu au găsit o modalitate sigură de a o repara după ce două cabluri care susțin structura s-au rupt brusc, unul în august și unul la începutul lunii noiembrie.

Este sfârșitul unuia dintre cele mai cunoscute și mai productive telescoape din istoria astronomiei. Celebra construcție a apărut și flmul James Bond „GoldenEye”.

Jurnalistul Digi World Alexandru Mironov a explicat la Digi24 că Arecibo este un pilon al ieșirii în spațiul cosmic.

„Astronomii au putut să primească imagini și să-și dea seama de cum funcționează universul. Au au avut surprize peste surprize, pentru că mereu au apărut surprize în studierea Cosmosului. Dar și telescoapele îmbătrânesc. Arecibo, cu toate meritele lui, a fost depășit de telescoape cu oglinda mult mai mare și, mai ales, i-a sărit în față telescopul Hubble. Noi, omenirea, avem un telescop care se învârte în ceruri deasupra pământului, la sute de kilometri, și care privește departe”, a spus el.

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments