LEGEA CARE LIMITEAZA TRANZACTIILE IN NUMERAR A FOST AMANATA

by webeditor

Legea care limitează tranzacţiile în numerar şi reduce comisioanele bancare, a fost amânată, miercuri, la propunerea lui Eugen Nicolăescu, propus ministru de Finanțe.

“Guvernul a amânat adoptarea proiectului de lege, în urma propunerii mele, susţinută şi de ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri. Maria Grapini, motivul fiind că mediul de afaceri are numeroase observaţii formulate la acest proiect. S-a convenit ca, în perioada următoare, să avem consultări cu reprezentanţii mediului de afaceri, pentru a lua în considerare observaţiile acestora”, a declarat Eugen Nicolăescu pentru Mediafax.

Eugen Nicolăescu, propus de PNL ca ministru de Finanţe în locul lui Daniel Chiţoiu, a precizat că proiectul de lege va fi aprobat de Guvern doar după aceste consultări şi va fi transmis spre Parlament spre aprobare până la sfârşitul actualei sesiuni.

Anterior, la începutul ședinței de miercuri a Guvernului, premierul Victor Ponta a anunţat că acest proiect de lege va fi transmis Parlamentului, care este cel care va dezbate toate implicaţiile măsurilor şi “eventual” va modifica nivelul de plafonare, susținând, totodată, că Legislativul poate analiza cel mai bine toate implicaţiile legii, inclusiv prin consultarea sistemului bancar.

Proiectul de ordonanță de urgență, elaborat de Ministerul FInanțelor, condus atunci de Daniel Chițoiu prevede interzicerea plății în numerar, atât pentru firme, cât și pentru populație, pentru cumpărările de terenuri, case şi maşini, indiferent de valoarea acestora, atât cumpărătorul, cât şi vânzătorul riscând o amendă de 20% din valoarea tranzacţiei.

Același proiect prevede și că plăţile în numerar pe care le pot efectua firmele între ele şi către persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, şi va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plăţi între persoanele fizice.

Limitările sunt valabile şi pentru plăţile şi încasările în numerar efectuate de operatorii economici către persoane fizice. Și plăţile în numerar între persoanele fizice vor fi supuse unui plafon maxim de 10.000 de lei pe tranzacţie. (dcnews.ro)

Facebook Comments