Legătura dintre grupele de sânge și bolile de inimă

by Adrian Topor
Please follow and like us:

Cei care au grupele de sange A sau B prezinta un risc crescut de a se confrunta cu cheagurile de sange periculoase, comparativ cu cei care au grupa de sange 0, arata un studiu recent.

Aceeasi cercetare, citata de Medical Xpress, arata ca persoanele cu grupele de sange A si B prezinta si un risc crescut pentru anumite boli de inima.

Studii din anii trecuti aratau o legatura intre bolile de inima si aceste doua grupe de sange, ba si pentru cei cu grupa AB, nu insa si in cazul celor cu din grupa 0. O cercetare din 2017 arata ca cei cu grupele de sange A si B prezentau un risc mai mare de atac de cord in perioadele in care poluarea era la cote ridicate.

Persoanele cu grupe de sange A sau B au un risc considerabil mai mare de atac de cord

Noua cercetare, realizata pe peste 400.000 de subiecti si publicata in jurnalul Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, a aratat ca persoanele cu grupe de sange A sau B au un risc considerabil mai mare de atac de cord sau infarct, cu aproape 10% mai mare.

Diferente mari s-au observat insa cand a venit vorba despre tromboza venoasa profunda, acestia avand un risc cu 51% mai mare decat cei cu grupa 0. Si riscul de embolism pulmonar s-a dovedit a fi cu 47% mai mare. Acestea doua sunt unele dintre cele mai intalnite boli vasculare.

In mod interesant, insa, cei cu grupele de sange A si B aveau un risc de presiune arteriala mare cu 3% mai mic decat cei cu grupa 0.

Potrivit cercetatorului olandez Hilde Groot, autorul studiului, astfel de date, grupa de sange, care se determina usor si cu costuri mici, ar trebui sa fie folosite de medici in tratamentul preventiv al bolilor cardiovasculare.

Pentru moment, inca nu pot fi determinate motivele pentru care in cazul acestor grupe de sange riscul bolilor cardiovasculare este mai mare.

De mentionat e ca, in cadrul cercetarii, nu au fost inclusi si cei cu grupa de sange AB, dat fiind numarul relativ mic al celor din aceasta categorie.

Sursa: bzi.ro

Facebook Comments