Legătura dintre creier și obezitate

by Cristian Dobre

Asocierea dintre obezitate si creierul uman este un subiect pe care oamenii de stiinta au inceput sa il aiba in vedere recent. O noua cercetare scoate la iveala informatii importante despre legatura dintre creier si kilogramele in plus.

 

Cercetatorii au publicat un studiu la inceputul lui 2019, care a descoperit o legatura intre obezitatea din zona stomacului si o dimensiune mai mica a creierului – mai exact, oamenii de stiinta au constatat un volum mai mic al materiei cenusii din creier. Publicat in revista „Neurology”, studiul1 a folosit, in total, 9652 de oameni, cu varsta medie de 55 de ani.

Rezultatele la care au ajuns cercetatorii au indicat mai multe asocieri intre grasimea corporala si dimensiunea creierului. Persoanele care au avut atat un indice de masa corporala (IMC) mai mare, cat si un raport talie-sold mai mare au avut, in general, cel mai mic volum al creierului. Persoanele care au avut doar un IMC mare au avut volumul creierului usor mai redus, in comparatie cu persoanele cu IMC normal.

In plus, cercetatorii au spus ca 1291 de oameni ce au „bifat” atat un IMC mare, cat si un raport talie-sold mare a avut cel mai mic volum al materiei cenusii din creier.

 

Cortexul prefrontal e mai putin activ

Concluziile unui alt studiu2 recent arata ca, de fapt, cortexul prefrontal, o zona a creierului care este importanta atat pentru gandirea complexa, cat si pentru procesele de planificare si auto-control, este mai putin activa la persoanele care tind sa manance in exces, lucru care poate duce la obezitate si la cresterea in greutate.

Acest studiu a analizat in profunzime relatia dintre apetit, auto-control si creierul uman. Mai exact, oamenii de stiinta de la Western University din Ontario, Canada, au examinat asocierea dintre obezitate si aceasta zona a creierului care este asociata in mod normal cu auto-controlul: cortexul prefrontal.

Cercetatorii subliniaza, insa, ca problema nu este ca obezitatea cauzeaza aparitia acestor probleme in structura si functia creierului uman, ci mai degraba este vorba de o relatie reciproca – in sensul ca diferentele aparute in structura si in functia creierului pot cauza obezitate, iar acest aspect este extrem de important.

Anumiti neuroni pot sa impiedice mancatul in exces

O alta cercetare recenta a identificat un sistem de neuroni care pot sa tina in frau tendinta noastra de a manca in exces, atunci cand acesti neuroni se activeaza. Oamenii de stiinta de la Rockefeller University din New York au descoperit un grup de neuroni, iar atunci cand acestia se activeaza, se reduce aportul de alimente. Cercetatorii cred ca descoperirea lor este prima care a identificat acest mecanism complex, despre care ei spun ca actioneaza ca un „punct de control” in ceea ce priveste detectarea si consumul alimentelor.

Un nou studiu3, insa, scoate la iveala din ce in ce mai multe dovezi despre asocierea dintre obezitate si diferentele aparute in structura si forma creierului. O echipa de cercetatori de la Leiden University Medical Center, din Olanda, a folosit o tehnologie RMN de ultima generatie, pentru a intelege legatura dintre obezitate si structura creierului.

Ei au raportat volume mai mici ale materiei cenusii in cazul persoanelor care sufereau de obezitate, intarind astfel concluziile cercetarilor anterioare. Tot acesti oameni de stiinta3 au descoperit mai multe conexiuni cu forma si structura creierului (morfologia).

Mai multa grasime in corp, mai putina materie cenusie in creier

Cercetatorii3 au examinat scanarile la nivelul creierului a peste 12.000 de oameni care au participat la studiul imagistic. Ei au descoperit ca un procent mai mare de grasime distribuita in corp este asociat cu un volum mai mic al structurilor importante din creier, inclusiv structurile ce fac parte din materia cenusie, care sunt localizate in centrul creierului uman.

Oamenii de stiinta au observat ca aceste asocieri sunt diferite in cazul barbatilor, in comparatie cu al femeilor, sugerand ca sexul este un factor important care modifica aceasta asociere dintre procentul de grasime corporala si dimensiunile unor structuri din creier.

 

Sursa: doc.ro

Facebook Comments