Legătura dintre alimentație și sănătatea plămânilor

by Dana B.
Pentru ca plamanii sa asigure respiratia este nevoie de multa energie in organism.

Cand nu mananci sanatos, corpul se confrunta cu dificultati in a furniza energia necesara pentru respiratie si pentru celelalte functii ale organismului. De aceea, este important sa ai o alimentatie sanatoasa, intr-o anumita cantitate, pentru a mentine sanatatea plamanilor tai.

Mancare consumata afecteaza metabolismul si cantitatea de dioxid de carbon produsa de digestie care te poate face sa te simti lipsit de puteri.

Iata in continuare ce alimente trebuie sa consumi pentru sanatatea plamanilor si pentru o buna respiratie:

Varietate in alimentatie

Organismul are nevoie de varietate de alimente pentru a primi toti nutrientii de care are nevoie. Variaza meniul si bazeaza-te pe alimentele naturale. Legumele si fructele au o cantitate mare de nutrienti si antioxidanti.

Acestia din urma lupta impotriva radicalilor liberi care afecteaza inclusiv functionalitatea plamanilor. Unul dintre cele mai bogate alimente in antioxidanti este ceaiul verde.

Legumele si fructele contin si Vitamina C, care accelereaza metabolismul histaminelor. Aceste substante provoaca inflamarea plamanilor si a cailor respiratorii. Sucul de citrice, fructele de padure, legumele verzi, rosiile sunt alimente benefice pentru respiratie si sanatatea plamanilor.

Mai putina sare, cofeina, alcool si grasime

Produsele bogate in grasimi sunt bogate in calorii care afecteaza negativ plamanii. Redu consumul de alimente de acest tip.

Sarea este si ea daunatoare plamanilor consumata excesiv, precum si cestile de cafea sau alcoolul. Cand consumul de sare este ridicat, particulele de sodiu ajung in celulele musculare ale plamanilor si afecteaza calciul din acestea, producand un dezechilibru. Potrivit unor studii, persoanele cu o dieta saraca in sare rezista mai bine la efort fizic si respira mai usor.

Redu cantitatea de lapte, branza, smantana, malai, soia si alimente procesate. Acestea pot cauza mucus, care afecteaza functionalitatea plamanilor si respiratia.

Mai multa apa

Apa este benefica pentru plamani si curata toxinele din organism. Nu trenuie sa te fortezi sa bei foarte multa apa, insa poti sa fii atenta la obiceiurile tale zilnice si sa inlocuiesti paharele cu suc din comert cu pahare cu apa plata.

Alimente bogate in Omega-3

Multe afectiuni respiratorii, printre care si astmul, sunt legate de inflamatii. Acizii Omega-3 reduc aceste inflamatii. Uleiul de peste este un aliment util, consumat moderat.

Detoxifierea plamanilor

Opteaza pentru plante care detoxifiaza plamanii, precum feniculul, care este antiinflamator sau lumanarica, aceasta facilitand expectoratia si putand tonifia membranele mucoase.

Radacina de ghimbir este o planta care stimuleaza plamanii. In cazul unei afectiuni a aparatului respirator cu secretie abundenta se recomanda o cura de ceai de urzici. Usturoiul, ghimbirul si ceapa au efecte benefice asupra plamanilor si ajuta la detoxifierea acestora. Foloseste rozmarin pentru a elibera bronhiile si pentru curatarea mucusului.

Sursa: ele.ro

Facebook Comments