Legătura dintre afine și tensiunea arterială normală

by Cristian Dobre

Consumul a 200 de grame – doua cesti – de afine in fiecare zi, poate contribui la mentinerea unei tensiuni arteriale normale pe tot parcursul vietii, potrivit unui studiu aparut recent.

Studiul, publicat in Journal of Gerontology Series A, a fost derulat pe timp de o luna, oamenii de stiinta observand ca tensiunea arteriala sistolica a scazut in medie cu 5mmHg  – milimetri de mercur, la persoanele care consumasera o bautura continand 200de grame de afine, potrivit agerpres.ro. Tensiunea arteriala sistolica este presiunea care se formeaza in vasele de sange la fiecare pompare a inimii. Aceasta scade cand vasele de sange se relaxeaza si se dilata cand acestea se contracta. Efectul este similar cu cel observat in cazul pacientilor care iau medicamente pentru scaderea tensiunii.

Efectele asupra functionarii vaselor de sange au fost constatate la aproximativ doua ore dupa consumul bauturii cu afine. Bautura fara afine, cu proprietati neutre sau cu continut de fibre, vitamine sau minerale, nu a avut niciun efect semnificativ. Oamenii de stiinta au stabilit ca beneficiile asupra tensiunii arteriale sunt provocate de antocianine, pigmentii care dau culoarea albastra, rosie sau violet a unor fructe sau legume. „Desi cel mai bine este sa mananci afinele intregi pentru a beneficia integral de beneficiile acestora, studiile noastre au aratat ca cea mai mare parte dintre efecte pot fi puse pe seama antocianinelor“, a declarat Ana Rodriguez-Mateos, cercetator principal din cadrul King’s College, Londra, potrivit adevarul.ro.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments