Lecția de omenie a unui mare campion! Novak Djokovic scrie istorie la Australian Open

by Sorin Haut

Marele campion sârb Novak Djokovic a câştigat astăzi finala de la Australian Open, primul turneu de Mare Şlem al anului, după ce în ultimul act l-a învins pe grecul Stefanos Tsitsipas (4 ATP, favorit nr. 3) cu 6-3, 7-6 (4), 7-6 (5). Sârbul s-a impus după o partidă care a durat trei ore, iar la final nu s-a putut abține, izbucnind în lacrimi în loja echipei sale. Au fost momente emoționante pentru tenismenul din țara vecină, care le-a mai predat australienilor o lecție de onoare și demnitate. Deși putea aminti de episodul urât de anul trecut, când a fost expulzat și interzis la Australian Open, Djokovic a avut doar cuvinte de laudă la adresa țării în care a jucat, a turneului, a organizatorilor și a spectatorilor. O mare lecție de omenie și până la urmă o revanșă atât de dulce după 2022, dar și încă o demonstrație de valoare a unui adevărat fenomen al sportului. Iar adversarul din finală, excelentul grec Tsitsipas, a dart verdictul la festivitatea de premiere de la Melbourne, numindu-l pe Djokovic cel mai mare tenismen din istorie!

Al zecelea trofeu la Melbourne și al 22-lea titlu de Grand Slam!

Odată cu acest succes, campionul sârb, în vârstă de 35 de ani, care a cucerit pentru a zecea oară trofeul la competiţia de la Antipozi, a obţinut al 22-lea său titlu de Mare Şlem, egalând astfel recordul rivalului său spaniol Rafael Nadal. De asemenea, Djokovic va reveni de luni în fotoliul de lider al clasamentului ATP, pe care l-a ocupat anterior timp de 373 de săptămâni, record absolut. Djokovic a fost susținut din tribune de foarte mulți conaționali stabiliți în Australia sau chiar veniți din Serbia, pentru a fi prezenți la victoria istorică de astăzi, pe care campionul a numit-o cea mai frumoasă de până acum din toată cariera, având în vedere circumstanțele. 

Belarusa Aryna Sabalenka a triumfat în concursul feminin

La feminin, belarusa Aryna Sabalenka (5 WTA, favorită nr. 5) a câştigat sâmbătă titlul de la Australian Open, după ce a învins-o în finală, în trei seturi, 4-6, 6-3, 6-4, pe kazaha Elena Rîbakina (25 WTA, favorită nr. 22). Este primul său trofeu într-un turneu de Mare Şlem. Sabalenka (24 ani) s-a impus după un meci de două ore şi jumătate, ea reuşind nu mai puţin de 17 aşi.

Facebook Comments