Lebede stabilite pe Lacul Homoc, atacate de localnici. Autoritățile, solicitate să intervină

by Cristian Dobre

Reprezentanţii Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului (PNLM) au solicitat Poliţiei şi Primăriei Arad să ia măsuri pentru a proteja o familie de lebede care s-a stabilit pe un lac de la marginea municipiului, după ce ar fi fost atacate de membrii unei comunităţi din zonă.

Solicitarea a fost transmisă autorităţilor după mai multe apeluri telefonice primite de angajaţii Administraţiei PNLM, prin care se sesiza că lebedele, stabilite pe Lacul Homoc, situat lângă Pădurea Ceala, ar putea fi capturate.

„Vă facem cunoscut că în apropierea ariei naturale protejate, respectiv pe luciul de apă al Lacului Homoc (Cărămidărie), se găseşte o familie de lebede. (…) Recent, am primit mai multe sesizări telefonice conform cărora membrii comunităţii de pe strada Mărului încearcă să captureze lebedele. (…) Vă solicităm respectuos să luaţi măsurile care se impun, ţinând cont de întreg sprijinul nostru”, se arată în sesizarea depusă de directorul Administraţiei PNLM, Fulviu Moga.

Biologul ariei protejate, Gabriel Herlo, a declarat, pentru AGERPRES, că lebedele vin de câţiva ani în zonă, căutând un refugiu liniştit.

„Anul trecut erau instalate pe un alt lac din apropiere, Lacul Măltăreţ. De această dată, şi-au schimbat locul, dar am primit informaţii că au fost atacate. Masculul a dispărut de câteva zile, este posibil să fi fost capturat. În apropiere de lac locuieşte un domn care se străduieşte să le apere, le monitorizează şi ne înştiinţează în permanenţă despre starea păsărilor şi dacă sunt în pericol”, a declarat biologul.

Bărbatul care are grijă de păsări se numeşte Gheorghe Ursăcheanu şi cunoaşte toată istoria familiei de lebede.

„Perechea s-a stabilit prima dată în zonă în urmă cu trei ani, iar de atunci tot vin. Fac câte şase sau şapte pui. Anul acesta au făcut şapte, dar unul a murit. Din păcate, masculul cred că a fost capturat cu o barcă, pentru că lebedele au fost atacate în câteva rânduri de către membri ai comunităţii de romi din zonă. Eu merg zilnic să le verific şi când văd copiii, îi mai alung. Uneori i-am prins că dădeau cu bâte să lovească păsările”, a declarat, pentru AGERPRES, Gheorghe Ursăcheanu.

Reprezentanţii ariei naturale protejate fac un apel la arădeni să nu se apropie de păsările sălbatice şi să nu le hrănească.

„Nu este deloc indicat să fie hrănite pentru că se obişnuiesc cu oamenii şi astfel pot fi puse în pericol de către persoane cu intenţii rele. Doar în cazuri excepţionale, dacă au o problemă de sănătate şi nu se pot hrăni singure, este indicat să le fie date grăunţe. În general, animalele sălbatice nu trebuie hrănite de oameni”, a mai spus Gabriel Herlo.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments