Lavanda și insomnia

by Cristian Dobre

Numele lavandei provine din cuvandul latin „lavare”, care inseamna „a spala”. Si asta fiindca romanii foloseau lavanda pentru parfumarea bailor publice sau private, pentru improspatarea caselor si a hainelor. Iar in Evul Mediu, planta era folosita si datorita proprietatilor dezinfectante. A fost, de asemenea, un ingredient esential folosit in tratamentele naturale impotriva ciumei.

Pentru a calma agitatia nervoasa, depresiile, anxietatea si insomniile, ceaiul de lavanda poate fi folosit atat intern, cat si extern. Poti bea 1-2 cani de ceai pe zi sau poti face o baie relaxanta seara, adaugand un litru de infuzie foarte concentrata in apa din cada. Lavanda trateaza insomnia cel mai bine daca este abordata ca tratament pe termen lung, daca mananci sanatos si ai grija de starea ta de bine.

Ce beneficii are ceaiul de lavanda

Ca sa te convingem ca ceaiul de lavanda nu ar trebui sa lipseasca din bucataria ta, iti dezvaluim si alte motive care il fac benefic pentru sanatate, pe langa efectul sedativ si calmant.

Ceaiul de lavanda poate fi consumat seara, inainte de culcare, de persoanele care sufera de insomnii. Proprietatile anxiolitice ale acestui ceai, precum si cele relaxante, pot combate tulburarile de somn, asigurand un somn profund si odihnitor.

Consumul de ceai de lavanda combate inflamatia din organism, insomnia, anxietatea, afectiunile gastrointestinale, iritatiile cutanate, precum si durerile de cap.

Lavanda, consumata sub forma de ceai, calmeaza durerea de cap combatand tensiunea care a declansat-o, dar amelioreaza si tusea si inflamatia sinusurilor, precum si pe cea a tractului respirator. Bea ceai de lavanda cand esti racita sau pregateste-ti bai de abur pentru a inhala vaporii.

Lavanda calmeaza colicile abdominale, sustine functionarea normala a ficatului si a vezicii biliare. Beneficiile se observa atat in urma consumului de ceai, cat si in urma aplicarii de comprese pe abdomen. Aceste comprese pot calma si balonarea sau disconfortul abdominal.

Poti folosi comprese cu lavanda si pentru migrene sau cefalee, pentru ca ceaiul va actiona ca un antiinflamator si analgezic local.

Baile cu ceai de lavanda pot facilita vindecarea infectiilor urinare si pot calma simptomatologia in caz de reumatism si tulburari de circulatie. Si inflamatia de la nivelul articulatiilor poate fi ameliorata cu ajutorul compreselor de lavanda.

Unele studii au demonstrat ca doua dintre substantele din compozitia lavandei, limonenul si alcoolul perilic, pot sa combata anumite forme de cancer in faza incipienta.

Lavanda este un bun antiseptic natural si te poate ajuta in lupta cu infectiile bacteriene si fungice, de la nivelul tractului digestiv, dar si de la nivelul pielii.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments