La mulți ani, Victor Rebengiuc! Actorul își donează ziua de naștere bolnavilor incurabili

by Dana B.

Victor Rebengiuc, care împlinește pe 10 februarie 84 de ani, își dăruiește ziua de naștere copiilor și adulților care suferă de o boală incurabilă.

Actorul Victor Rebengiuc își dăruiește a 84-a zi de naștere copiilor și adulților care suferă de o boală incurabilă, spunând că situația acestora este una catastrofală.

„Situația bolnavilor incurabili în România este catastrofală. Sunt zeci de mii de oameni care au nevoie de îngrijire paliativă, dar nu au parte de ea. Încercăm să facem tot felul de lucruri inutile, dar uităm să avem grijă de cei aflați în nevoie”, a declarat actorul.

„De ziua mea de naștere, vă îndemn să sprijiniți printr-o donație adulții și copiii care suferă de boli incurabile, pentru ca ei să aibă parte de îngrijire paliativă gratuită. Apelez la bunăvoința și la sentimentele umane ale tuturor celor care îi pot ajuta pe semenii lor, oameni care suferă cumplit și pentru care nu există un viitor”, mai spune Victor Rebengiuc.

Victor Rebengiuc este unul dintre cei mai cunoscuți actori români de film și teatru, un respectat om de televiziune și radio, care a adus o contribuție importantă la dezvoltarea teatrului și cinematografiei românești.

În perioada 1990-1996 a fost rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București. Între anii 1996 și 1998 a fost director al Teatrului Bulandra. Descris drept unul dintre „monștrii sacri ai teatrului și filmului românesc”, în 2008 i-a fost acordat un doctorat onorific din partea UNATC.

Victor Rebengiuc a urmat cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” București. Este membru al trupei Teatrului Bulandra București din 1957. Joacă însă și în spectacolele altor teatre precum Teatrul Național București, Teatrul Mic, Teatrul Național din Cluj Napoca și Teatrul Arca.

În anul 2004, la cea de‑a treia ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, a primit Premiul de Excelență pentru întreaga carieră. În același an a fost declarat de către criticii de film din România (Retrospectiva Filmelor Anului) cel mai bun actor din 2004 pentru rolul din filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, de Lucian Pintilie. În 2008, când a împlinit 75 de ani, Editura Humanitas a lansat cartea „Victor Rebengiuc – Omul și actorul”, semnată de criticul Mihaela Michailov și jurnalista Simona Chițan. Cartea cuprinde interviuri cu actorul, cu soția sa, Mariana Mihuț, și fiul, Tudor Rebengiuc.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

 

Sursa: libertatea.ro

Facebook Comments