La malul mării, după o primă victorie în semifinală! „Galben-albastrele” sunt favorite în penultimul act

by Sorin Haut

FCC UAV Arad va rămâne aproape sigur fără trofeu și în acest sezon, iar drumul până în finala campionatului nu se anunță tocmai ușor. Asta pentru că pe traseu au apărut probleme, în special legate de proasta gestionare a perioadelor de transferuri, ce a dus la multiple schimbări de lot. Toate astea au dat peste cap angrenajul echipei, iar relațiile de joc s-au închegat greu, rezultând un retur slab. Astfel, o echipă bună dar cam atât, precum CSM CSU Constanța, a profitat de slăbiciunile Aradului din sezonul regulat, terminând în fața ei înainte de play-off, în special ca urmare a superiorității la limită din meciurile directe, 82-84 la Arad și 76-68, victorie pe teren propriu în retur. Se repetă cumva istoria din ediția precedentă a Ligii Naționale de baschet feminin, când Aradul pornea tot în dezavantaj din punct de vedere al terenului propriu, dar reușea să întoarcă soarta calificării câștigând în fieful adversarei. Iar impresia e că Satu Mare era ceva mai bună decât Constanța și de asemenea cu o experiență infinit mai bogată în dueluri atât de importante, jucând finale de campionat și Cupă în fața lui Sepsi. La fel stă situația și cu FCC UAV, mult mai experimentată și obișnuită să joace astfel de dueluri, în comparație cu o formație de pe litoral aflată în premieră în fața unei astfel de șanse, de a juca finala campionatului. Dacă mai punem la socoteală și faptul că Bogdan Bulj beneficiază de șapte jucătoare străine, Akathiotou având însă cetățenie română, iar Constanța de doar patru, e clar că raportul de forțe înclină de partea Aradului, deși asta nu s-a văzut în sezonul regulat, ba din contră. Nici măcar avantajul unui ipotetic meci decisiv acasă nu prea stă în picioare, atâta timp cât la Constanța nu se vine în număr prea mare la baschet, spre deosebire de Arad, unde în meciuri importante se cam umple sala.

FCC UAV face diferența la experiență și jucătoare străine! Constanța are atuul româncelor și al terenului propriu

Iar aportul suporterilor s-a dovedit nu o dată esențial în duelurile de sub coșul fetelor. Astfel că o victorie în primul meci al semifinalei, programat duminică, 2 aprilie, ora 18, ar anula acel ușor atu teoretic al formației de pe litoral, penultimul act mutându-se joi, 6 aprilie, la Arad (se joacă după sistemul 2 din 3). Singurul capitol unde poate ar domina Constanța este cel al jucătoarelor românce, ceva mai numeroase din punct de vedere al calității în lotul Tatianei Gallova. Cele mai periculoase jucătoare din tabăra adversarei sunt fără îndoială stranierele Dzombeta, ex-arădeanca fiind foarte bună la coordonare, dar și americancele Tobin, un adevărat turn de control și fostă campioană cu Sepsi și Hayes. Așadar, are și CSM jucătoare de valoare și eficiente în dueluri 1 la 1, care știu ce înseamnă astfel de meciuri. Cehoaica Vitulova e și ea în distribuția Constanței, dar a scăzut mult ritmul față de sezonul trecut, când își ducea un aport important la argintul Aradului. Dacă cele trei jucătoare străine vor fi anihilate, Constanța nu are șanse prea mari în fața FCC UAV-ului, deși omogenitatea este clar de partea trupei de la malul mării. Jucătoare autohtone precum Dora Ardelean, Bianca și Denisa Fota, Alina Podar, Paloma Cucu sau Teodora Manea completează un angrenaj bun, ce s-a autodepășit pe alocuri.

Duminică se dă prima bătălie sub coș, apoi semifinala se mută joi, la Arad 

Momentul adevărului pentru ele este însă această semifinală, când vor juca sub presiune și în fața unei formații a Aradului dornică de revanșă, după un sezon în care până acum a dezamăgit. Sigur că sună puțin cam ciudat dezamăgire când punem în discuție locul 3 după sezonul regulat, dar vorbim de un campionat slab, ținut în viață de straniere, în care există o Sepsi și restul lumii, iar semifinalele se cam știau încă înaintea debutului de sezon. Arădencele plecau clar cu a doua șansă, pe care și-au valorificat-o în Cupă, și cu ajutorul unui țintar favorabil (dar cu o prestație lamentabilă în ultimul act), în vreme ce în campionat situația e ceva mai complicată (nu și-au făcut bine treaba în prima fază), dar cu o victorie duminică, ecuația calificării în finala LNBF ar fi ușor de rezolvat. Odată cu revenirea în echipă a căpitanului Hadzovic, FCC UAV și-a reintrat ușor-ușor în ritm, iar americancele Baptiste și Greene, sârboaica Bogicevic, cipriota Akathiotou, poloneza Pyka, bulgăroaica Georgieva, dar și româncele Fleșer, Nagy, Vîrjoghe (ultima nou venită) și Ciotir sunt gata să pună umărul la calificarea echipei în finală. O finală așteptată… (foto: baschetarad.ro)

 

 

Facebook Comments