La ce riscuri te expui dacă iei prea multe vitamine

by Dana B.

Noile cercetari arata ca in timp ce luam multivitamine pentru a ne feri de o serie de maladii, prin intarirea sistemului imunitar, ele cresc cu pana la 20% sansa de a te imbolnavi de cancer la san.

Aceasta concluzie apartine cercetatorilor suedezi, care sustin ca femeile de varsta a 2-a si a 3-a care administreaza zilnic pastile cu multivitamine se expun unui risc mai mare de a produce celule canceroase la nivelul sanilor, pentru ca, spun ei, acestea (prin vitamine si minerale) cresc densitatea tesutului mamar cu pana la 5%, factor de risc pentru aparitia necrutatorului tip de cancer, relateaza DailyMail.

Mai mult decat atat, se pare ca acidul folic continut de unele dintre sulpimentele alimentare de pe piata, sunt responsabile de asemenea de cresterea riscului, prin faptul ca el stimuleaza cresterea tumorilor.

Sursa ideala de vitamine si de minerale este dieta sanatoasa. Dar alimentatia omului modern este adesea dezechilibrata si, in plus, saraca in nutrienti din cauza prepararii termice si a procesarii industriale. Din acest motiv, dezechilibrele din organism devin frecvente si pot afecta o mare parte din populatie. Cu totii stim ca in Romania se comercializeaza sare iodata. Aceasta masura a fost luata printr-o decizie a Ministerului Sanatatii pentru a preveni afectiunile tiroidiene date de deficitul de iod.

Hrana fortifiata, adica acele alimente cu adaos de vitamine si minerale care se comercializeaza la nivel national in multe state ale lumii, au devenit solutia pentru a preveni afectiuni pentru care populatia majoritara are predispozitie. Celebre in acest sens sunt Statele Unite si Canada, tari in care mai multe produse alimentare de baza sunt fortifiate cu acid folic pentru a preveni defectele de tub neural la fat, defecte care determina, printre altele, sindromul Down. De asemenea, adaugarea acidului folic si a vitaminelor B12 si B6 in hrana a facut subiectul a numeroase studii consacrate preventiei bolilor cardiovasculare.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments