La ce medicamente e bine să ai grijă dacă ai ajuns la vârsta a treia

by Cristian Dobre

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, reacționăm diferit la medicamente. În cazul vârstnicilor, sistemul digestiv ar putea să nu le mai absoarbă la fel de bine sau să cauzeze confuzie și probleme urinare. La ce medicamente e bine să ai grijă dacă ai ajuns la vârsta a treia?

Nu este un secret faptul că, atunci când îmbătrânim, corpul nu mai funcționează așa cum obișnuia, deci și reacțiile la medicamente sunt altele. S-ar putea ca sistemul digestiv să nu le mai absoarbă așa de repede sau, dacă ai pronleme hepatice, substanțele să se acumuleze în fluxul sangvin. O problemă renală ar putea influența modul în care medicamentele sunt evacuate din corp. Cel mai bine este ca, dacă te confrunți cu anumite probleme de sănătate, să-ți întrebi medicul despre impactul pe care medicamentele îl pot avea asupra ta. Ce medicamente ar trebui să iei cu precauție?

Antiinflamatoarele nesteroidiene

Antiinflamatoareșe nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, aspirina și naproxenul, pot împiedica alte medicamente pe bază de rețetă pe care le iei în prezent să acționeze așa cum ar trebui. Acestea nu ar trebui asociate cu medicamentele care subțiază sângele, cu pastilele pentru diabet, cu diureticele și cu medicamentele pentru tensiune arterială. Pe măsură ce îmbătrânești, AINS-urile pot avea, de asemenea, efecte dure asupra organelor majore, precum rinichii, ficatul sau inima.

Relaxantele musculare

Dacă medicul ți-a recomandat medicamente pentru a ușura spasmele musculare, ai grijă la efectele adverse. Relaxantele musculare, cum ar fi ciclobenzaprina, metocarbamolulul și carisoprodolul pot avea reacții adverse, precum senzația de amețeală și confuzia, care îți cresc riscul de a cădea și de a te răni.

Anumite medicamente pentru diabet

Anumite medicamente pentru diabet, cum ar fi clorpropamidă și gliburida pot duce la hipoglicemie, care vine cu simptome precum confuzie, slăbiciune, transpirație bruscă, senzație de foame și oboseală. Dacă starea este severă sau de lungă durată, poate duce la convulsii și, în cazuri rare, poate pune viața în pericol.

Antihistaminicele

Dacă suferi de rinită alergică, medicul îți poate recomanda anumite antihistaminice. Acestea te pot feri de strănut, dar unele dintre ele vin cu mai multe efecte secundare decât altele, cum ar fi somnolența și confuzia, care îți sporesc riscul de căzături.

Anumite somnifere

Medicamentele care te ajută să dormi pot cauza probleme atunci când te trezești. S-ar putea să te simți amețit și să ai probleme cu echilibrul când te dai jos din pat dimineața, iar capacitatea de a gândi clar ar putea fi afectată. Difenhidramina, ingredientul principal în multe pastile de dormit, poate duce, de asemenea, la uscarea gurii, vedere încețoșată și probleme ale vezicii urinare.

Medicația pentru pentru anxietate

Benzodiazepinele (diazepam, alprazolam și clordiazepoxid) sunt medicamente care tratează anxietatea. Unele dintre acestea rămân în sistem mai mult decât altele, iar efectele lor secundare, cum ar fi confuzia, își pot face apariția și după ce tratamentul s-a terminat.

Anticolinergicele

Medicul îți poate prescrie anticolinergice pentru a ajuta la tratarea unor afecțiuni precum boala Parkinson, sindromul de colon iritabil și depresia. Dar anticolinergicele pot cauza confuzie, gură uscată și vedere încețoșată, în special la vârstnici. La bărbații în vârstă, aceste medicamente por provoca probleme cu urinatul.

Cimetidina

Acest medicament pentru arsuri la stomac, indigestie și ulcere poate avea, în cazul vârstnicilor, reacții adverse precum confuzia, chiar dacă este luat în doze obișnuite.

Medicamentelele combinate

Citește cu atenție etichetele medicamentelor pe care le cumperi fără rețetă pentru a vedea dacă au mai mult de un ingredient activ. Unele medicamente pentru răceală, de exemplu, au în compoziție descongestionante și antihistaminice. Combinația poate cauza confuzie, somnolență și amețeală. De asemenea, poate crește tensiunea arterială.

Antidepresivele triciclice

Acestea reprezintă o clasă mai veche de medicamente care nu se mai prescriu foarte des. Dar dacă ești în tratament cu antidepresive triciclice, cum ar fi amitriptilina și imipramina, reține că acestea au efecte secundare care pot fi mai grave la adulții în vârstă, incluzând probleme precum constipația, un ritm cardiac neregulat, vedere încețoșată, confuzie, probleme de memorie și gură uscată. De asemenea, bărbații ar putea avea probleme la urinat.

Antipsihoticele

Aceste medicamente tratează tulburările mintale, precum schizofrenia și tulburarea bipolară și sunt riscante pentru unii adulți mai în vârstă. Administrarea de antipsihotice crește riscul de probleme grave de inimă sau de sângerare cerebrală, dacă persoana suferă de demență.

Laxativele

O mulțime de oameni în vârstă iau medicamente pentru a se trata de constipație, însă nu se recomandă a fi luate pe termen lung, pentru că pot cauza daune permanente ale intestinelor. Dacă te confrunți cu această problemă, îndreaptă-te spre remedii mai simple: bea apă mai multă, consumă prune și, pe cât posibil, redu medicamentele care contribuie la apariția constipației, precum anticolinergicele.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments