Kim a fost reales la al 8-lea congres, dar sora sa a fost eliminată din conducerea partidului

by Florian Popa

Dictatorul nord-coreean, Kim Jong-un, a decis să își schimbe din nou titulatura le șefia Partidului Muncitorilor – el va fi „secretar general” al partidului și nu „președinte” așa cum a fost din 2016 până acum, scrie digi24.ro. Cea mai mare schimbare este, însă, că sora sa, Kim Yo Jong, a fost eliminată din conducerea partidului – ea nu va mai face parte din biroul politic.

Potrivit analiştilor, această schimbare simbolică a titulaturii îşi propune să consolideze autoritatea lui Kim Jong-un, în contextul în care Coreea de Nord suferă de o gestionare defectuoasă cronică a economiei sale şi este mai izolată ca niciodată din cauza coronavirusului. Kim Jong Un a fost ales preşedinte al partidului la putere la precedentul congres, în 2016. Această schimbare de titulatură are loc după ce Kim Jong Un s-a angajat miercuri în timpul congresului să consolideze capacităţile de apărare ale ţării, deja o putere nucleară, scrie Agerpres.

Al 8-lea Congres al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord (WPK), care s-a deschis marţi la Phenian, a restabilit un secretariat – abandonat în 2016 – şi a modificat titulatura funcţiilor în cauză.

Kim a fost ales în unanimitate, duminică, secretar general al partidului, a informat agenţia oficială de presă nord-coreeană, KCNA – „Toţi delegaţii şi-au exprimat sprijinul deplin cu o salvă de aplauze”. El a admis cu acest prilej eşecul politicii sale economice, subliniind că obiectivele planului de dezvoltare cincinal adoptat în 2016 nu au fost duse la îndeplinire „în aproape toate sectoarele”.

Facebook Comments