Kievul cere Bisericii Ortodoxe să-l numească pe Putin Satana şi pe Patriarhul Kiril diavol

by Andreea Radu

Secretarul Consiliului pentru Securitate şi Apărare Naţională din Ucraina cere Bisericii Ortodoxe să afirme că Putin este Satana, iar Patriarhul Kiril un diavol.
Conducătorul Mănăstirii Peşterilor din Kiev (Pecerska Lavra), mitropolitul Pavel Lebed, l-a acuzat pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că face presiuni asupra creştinilor ortodocşi. El spune că directorul muzeului le-a transmis la 26 decembrie că nu li se va mai permite să ţină slujbe în bisericile complexului, relatează DPA, citat de Agerpres.
Complexul Pecerska Lavra este împărţit între muzeul de stat Rezervaţia Istorică şi Culturală Naţională Kiev-Pecerska, aflat sub autoritatea Ministerului Culturii din Ucraina, şi Biserica Ortodoxă Ucraineană. ”Ne-am săturat ca duşmanul să lovească în poporul nostru, ne-am săturat de suferinţă şi durere când oamenii mor de foame în frig şi fără lumină”, a declarat Lebed într-un mesaj video adresat preşedintelui.
Tensiunile între Biserica Ortodoxă Ucraineană şi autorităţile de la Kiev continuă
Zelenski a interzis organizaţiile religioase care au legături cu Rusia. Contractul de închiriere al mănăstirii complexului Lavra expiră la sfârşitul acestei luni, iar Lebed a cerut să nu fie daţi afară călugării. ”Vreţi să le luaţi oamenilor şi credinţa? Vreţi să le luaţi şi ultima speranţă? Nu faceţi asta”, a pledat clericul.
Până în luna mai, Biserica Ortodoxă Ucraineană a fost subordonată Patriarhiei Moscovei. În acel moment, Biserica Ortodoxă Ucraineană a renunţat oficial la Moscova şi a condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei ordonat de Putin.
Cu toate acestea, autorităţile ucrainene continuă să suspecteze Biserica de colaborare cu Moscova. Bisericile de la Pecerska Lavra au fost percheziţionate de mai multe ori. Conducerea ucraineană a îndemnat marţi cu fermitate Biserica să se distanţeze de Moscova.

Facebook Comments