Kamala Harris se întoarce prima dată la Los Angeles ca vicepreşedintă a SUA

by Florian Popa

Kamala Harris intenţionează să meargă vineri la locuinţa ei din Los Angeles prima oară de când a ajuns vicepreşedintă a Statelor Unite, transmite agerpres.ro. Ea şi-a eliberat pe agendă un weekend de trei zile pentru diferite activităţi casnice, cum ar fi împachetarea obiectelor personale.

Harris urma să călătorească de la Washington alături de soţul său, Doug Emhoff. Pe agenda lor nu figurează până luni niciun eveniment public.Vicepreşedinta va fi însoţită de un personal redus şi va participa doar la câteva întâlniri online.

Asistenţii compară întoarcerea acasă cu cea a preşedintelui Joe Biden, care a petrecut luna aceasta un weekend prelungit în locuinţa sa din Delaware. Harris n-a mai trecut prin Los Angeles de la sfârşitul lui octombrie, când s-a odihnit doar vreo 12 ore între evenimente de campanie electorală în statele Nevada şi Arizona.

Vicepreşedinta intenţiona iniţial să plece de joi pe coasta de vest a SUA, dar furtuna de zăpadă din est a obligat-o să îşi schimbe planurile.

Deşi este vaccinată împotriva coronavirusului, Harris nu va umbla prin oraş. Ea a încercat însă să îşi menţină legăturile cu statul California.

Miercuri, postul de radio KJLH-FM, cu proprietari şi angajaţi de culoare, a difuzat un interviu înregistrat telefonic cu Harris, care a fost prezentată drept „cineva care a obţinut rezultate dovedite, vicepreşedinta care aparţine Californiei”; de la început, ea a spus că se simte „atât de bine din nou împreună cu toată familia mea de la KJLH”.

Într-un alt interviu radio, în aceeaşi zi, vicepreşedinta a încercat să combată reticenţa concetăţenilor de culoare – ca şi ea – faţă de vaccinul anti-COVID-19. Conform sondajelor, afro-americanii sunt mai puţin dispuşi să se vaccineze decât alte grupuri demografice. Harris a recunoscut această realitate, explicabilă prin istoricul tratamentelor rasiste din partea comunităţii medicale şi ştiinţifice, dar a arătat totodată că în rândul negrilor rata de contaminare cu virusul este mai ridicată.

Un oficial din administraţie, solicitat de dpa, nu a fost în măsură să precizeze cât de des se va întoarce vicepreşedinta în California. Agenţia de presă respectivă apreciază însă că mai des decât au vizitat acest stat predecesorul ei Mike Pence sau fostul preşedinte Donald Trump; cei doi politicieni republicani au avut relaţii conflictuale cu liderii democraţi ai Californiei, dar au încercat uneori să obţină fonduri de la donatorii californieni.

Presupunând că Harris va candida din nou, ea are şi motive să îşi menţină popularitatea în rândul electoratului democrat. Un sondaj recent al Institutului de Studii Guvernamentale al Universităţii Californiei din Berkeley arată că 56% din alegători au o părere bună despre vicepreşedintă, faţă de 38% care o apreciază negativ; răspunsurile la sondaj au corespuns în mare măsură opţiunii pentru democraţi, respectiv republicani.

Facebook Comments