KAAN, primul avion de luptă al Turciei, a efectuat zborul inaugural

by Andreea Radu

KAAN, primul avion de luptă turcesc de producţie internă, a întreprins miercuri primul său zbor, în cadrul eforturilor Ankarei de a-şi moderniza aviaţia militară. Turcia, stat membru NATO, a lansat în 2016 proiectul său TF-X vizând producerea unui avion de luptă naţional. Compania aerospaţială turcă TUSAS a semnat în 2017 cu britanicii de la BAE Systems un contract în valoare de 125 milioane de dolari pentru a dezvolta avionul de vânătoare de ultimă generație, scrie b1tv.ro.
TUSAS a publicat miercuri un video ce arată un avion KAAN decolând şi ulterior revenind la o bază aeriană din nordul Ankarei.
„Cu avionul KAAN, ţara noastră nu va avea doar un avion de vânătoare de generaţia a cincea, dar şi tehnologii pe care puţine state din lume le au”, a declarat Haluk Gorgun, şeful Direcţiei industriei de apărare (SSB), într-o postare pe platforma X.
Noul avion de vânătoare va fi iniţial propulsat de două motoare General Electric F-110, care echipează şi avioanele Lockheed Martin F-16 de generaţia a patra.

Facebook Comments