JUDECATOR DIN RADAUTI, RETINUT DE DNA. ESTE SUSPECTAT CA A LUAT MITA OUA, MIERE SI CIOCOLATA

by Andreea Radu
Please follow and like us:

Judecătorul Bogdan Bărbuţă, de la Judecătoria Rădăuţi, a fost reţinut, duminică seară, de procurorii anticorupţie, după ce ar fi pronunţat, în mod nelegal, 69 de hotărâri judecătoreşi prin care i-a recunoscut unui om de afaceri dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 41,59 de hectare.

Reţinerea vine după ce, duminică, au avut loc 14 percheziţii în judeţul Suceava, într-un dosar ce vizează fapte de corupţie judiciară, acestea având loc la sediile unor instituţii judiciare, societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane.

Conform ordonanţei de reţinere, între 22 martie 2005 – 18 octombrie 2005, judecătorul de la Judecătoria Rădăuţi, a pronunţat, ajutat de un om de afaceri, un număr de 69 de hotărâri judecătoreşti, în mod nelegal.

„Prin aceste hotărâri, respectivului om de afaceri i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 41,59 de hectare, pe care omul de afaceri a înstrăinat-o ulterior, obţinând un profit de aproximativ 4.000.000 de lei. Suprafaţa respectivă era iniţial împărţită în parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reală imobiliară, respectiv, regimul de Carte funciară, situaţie specifică nordului Bucovinei”, arată DNA, în comunicatul de presă.

Conform sursei citate, având în vedere această situaţie, omul de afaceri a întâmpinat greutăţi la dobândirea celor 79 parcele – având o suprafaţă totală de 41,59 ha -, al căror drept de proprietate nu
putea fi transmis prin vânzare-cumpărare pe cale notarială, întrucât nu se dezbătuse succesiunea şi existau mai mulţi proprietari în coindiviziune, iar succesorii nu îşi înscriseseră respectivul drept de proprietate în Cartea funciară.

Pentru a rezolva situaţia, spun anchetatorii, omul de afaceri a apelat la judecătorul Bărbuţă, căruia i-a cerut , iar acesta din urmă a acceptat să emită 69 de hotărâri judecătoreşti.

„Cele 69 de hotărâri judecătoreşti au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare, după un plan bine elaborat, pus la cale de către judecătorul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică împreună cu omul de afaceri”, conform DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie precizează că în 20 iunie 2006, magistratul, în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare falsificat şi cu nerespectarea condiţiilor legale, a admis o acţiune civilă prin care a constatat existenţa dreptului de proprietate în patrimoniul unei persoane, interpusă omului de afaceri, asupra unui imobil din municipiul Rădăuţi, facilitând astfel înscrierea în Cartea funciară a dreptului de proprietate.

„La momentul emiterii sentinţei, imobilul susmenţionat avea o situaţie litigioasă, dreptul de proprietate fiind recunoscut ulterior, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din 17 iunie 2008, ca aparţinând altei persoane, apreciat ca fiind adevăratul proprietar”, potrivit DNA.

Sursa citată precizează că în intervalul 27 ianuarie 2011 – 3 aprilie, omul de afaceri, în mod direct, dar şi indirect, cu sprijinul lui Bogdan Bărbuţă şi al altor persoane, a exercitat presiuni pentru a-l determina pe adevăratul proprietar să renunţe la dreptul de proprietate asupra unei părţi din imobilul situat în municipiul Rădăuţi, în favoarea unei persoane aflate în anturajul omului de afaceri.

„Punerea în executare a hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil a fost atribuită şi, ulterior, prin vânzări succesive, a ajuns în patrimoniul unei societăţi comerciale controlate de omul de afaceri. Pentru a preîntâmpina acest fapt şi pentru a ascunde urmele infracţiunii, în cursul anului 2011, la solicitarea omului de afaceri, a fost introdusă o acţiune în rectificare, direcţionată spre judecare unui magistrat aflat în relaţii apropiate cu Bogdan Bărbuţă. Prin această cerere s-a solicitat instanţei să dispună rectificarea Cărţii funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului”, menţionează sursa citată.

Judecătorul care a primit spre soluţionare cauza, a acordat un număr de 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24 iunie, pentru a tergiversa soluţionarea cererii Primăriei Municipiului Rădăuţi.

 

Sursa: mediafax.ro

 

 

Facebook Comments