„Iubirea e artă, nu sclavie!”, proiect de prevenire a traficului de persoane

by Dana B.

Centrul Regional Timisoara din cadrul Agentiei Nationala Impotriva Traficului de Persoane  a demarat un proiect de prevenire cu ocazia Zilei Europene de Lupta impotriva Traficului de Persoane, sub sloganul „Iubirea e arta, nu sclavie!”

Desemnarea datei de 18 octombrie ca Zi Europeana de lupta impotriva traficului de persoane este un pas important intreprins de catre Comisia Europeana in anul 2007 pentru prevenirea si combaterea traficului de persoane, urmarindu-se cresterea gradului de constientizarea populatiei asupra acestui fenomen.

Romania este tara sursa pentru traficul de persoane: conform statisticilor ANITP din 2016, 57% dintre victime au fost exploatate in Romania si 43% in alte tari. Doar 1% au fost cazuri de rapiri, restul victimelor traficului de persoane au fost inselate. Foarte multe victime ale traficului de persoane au varste cuprinse intre 14-17ani. In 2016  au fost identificate la nivel national 756 de victime – traficul de persoane nu este o poveste.

In acest context, in data de  16.10. 2017, incepand cu ora 10.00, in Sala Rotonda a Institutiei Prefectului – Judetul Arad va avea intalnirea echipei de lucru interinstutionale impotriva traficului de persoane. Vor fi dezbatute aspecte practice privind lupta impotriva fenomenului traficului de persoane pe raza de competenta a Centrului Regional Timisoara, astfel:

  • marcarea Zilei Europene de lupta impotriva traficului de persoane;
  • prezentarea activitatilor realizate in cadrul anului 2016-2017;
  • prezentarea unor date statistice cu privire la fenomenul traficului de persoane in anul 2016;
  • prezentarea tendintelor si mutatiilor fenomenului traficului de persoane pe raza de competenta a Centrului Regional Timisoara.

Tot in aceasta data incepand cu ora 12.00 va avea loc o activitate de informare si prevenire in randul elevilor Liceului Teologic Baptist „Alexa Popovici” din Arad. In cadrul acestei intalnirii va fi lansat un concurs online de slogane antitrafic , pornind de la sloganul „Iubirea e arta, nu sclavie!”.

Datorita faptului ca numarul de victime exploatate prin trafic de persoane este in continua crestere pe plan intern, Fundatia Pro Prietenia Arad, in data de 3 Noiembrie, va lansa o campanie de informare a publicului larg cu privire la indicatorii de victimizare. Scopul acestei campanii este acela de a informa publicul larg cu privire la semnele de exploatare, astfel incat persoane care ajung in contact cu victime ale traficului de persoane sa le recunoasca si sa raporteze aceste cazuri organelor abilitate, pentru ca acestea sa fie salvate cat mai repede din starea de exploatare in care se afla. Campania va cuprinde informatii relevante privind victimele exploatarii prin munca, exploatarii sexuale precum si victimele exploatarii prin obligare la cersetorie sau la comitere de infractiuni.

 

Facebook Comments