ITM Arad anunță noi acțiuni de verificare, la angajatorii de pe raza județului

by Florian Popa

Întrucât afecțiunile musculo-scheletice (AMS) continuă să fie una din cele mai frecvente probleme de sănătate legate de muncă, începând cu luna martie inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad vor desfășura acțiuni de verificare, conștientizare și informare, la angajatorii de pe raza județului Arad, atât din sectorul public cât și din cel privat, cu precădere la cei care desfășoară activități de asistență medicală și socială, activități de transport și curierat, coafură și frizerie, în sectorul construcții precum și în domeniul industriei alimentare și a băuturilor.

Vor fi avute în vedere riscurile care provoacă afecțiuni musculo-scheletice (AMS) precum și măsurile luate de către angajatori în vederea prevenirii lor.

Acțiunea are ca obiective principale conștientizarea angajatorilor și a lucrătorilor cu privire la necesitatea implementării măsurilor de securitate și sănătate în muncă, în special a celor care vizează prevenirea afecțiunilor musculo-scheletice, conștientizarea lucrătorilor asupra riscurilor la care se expun ca urmare a apariției afecțiunilor musculo-scheletice și nu în ultimul rând diseminarea informațiilor legate de prevenirea expunerii lucrătorilor la acest tip de afecțiuni.

Afecțiunile musculo-scheletice afectează de regulă spatele, gâtul, umerii, membrele superioare, membrele inferioare, în această categorie intrând și leziunile sau afecțiunile articulațiilor precum și a altor țesuturi.

Majoritatea afecțiunilor musculo-scheletice se dezvoltă în timp, acestea neavând o cauza unică, fiind adesea provocate de diverși factori care acționează combinat.

Este știut faptul că afecțiunile musculo –scheletice fac parte din categoria bolilor profesionale, astfel că factorii implicați în procesul muncii trebuie să depună eforturi susținute pentru combaterea acestora.

Printre cauzele mai des întâlnite se numără manipularea maselor prin mișcări de aplecare și răsucire, mișcări repetitive sau energice, poziții incomode, statice, munca accelerată, șederea sau statul în picioare pe perioadă îndelungată în aceeași poziție.

Pentru o radiografiere clară a situației locurilor de muncă cu un astfel de risc, inspectorii de muncă vor înmâna lucrătorilor chestionare spre a fi completate, scopul declarat fiind acela de identificare a riscurilor în mediul de muncă, în special a celor legate de expunerea la afecțiunile musculo-scheletice.

Aceste chestionare vor permite inspectorilor de muncă să identifice riscuri noi și să stabilească măsuri de natură să preîntâmpine producerea acestor afecțiuni și nu în ultimul rând, găsirea de soluții pentru reintegrarea în muncă a celor care suferă deja de afecțiuni musculo-scheletice.

Acțiunea va culmina în luna septembrie, ultima fază fiind rezervată verificării măsurilor stabilite de către inspectorii de muncă în urma depistării de neconformități.

Facebook Comments