Istoria UTA-ei, la groapa de gunoi: statuia legendarului Iosif Petschovschi a ajuns printre bălăriile Primăriei!

by Sorin Haut

Statuia legendarului Iosif Petschovschi, opera sculptorului Ioan Tolan, cea care trona la stadion, a ajuns printre bălării! Iată încă o dovadă a disprețului pe care îl poartă autoritățile locale pentru istoria clubului și până la urmă pentru una din cele mai mari figuri fotbalistice ale Bătrânei Doamne. Statuia lui Csala” era practic un simbol al orașului, un reper că aici este UTA și că în Arad fotbalul este la mare preț. Nu avea voie să ajungă niciodată într-o astfel de postură, chiar dacă e nevoie de recondiționarea sa. Salvați statuia lui Iosif Petschovschi! Întrebam pe grup cu ceva timp în urmă dacă știe cineva unde se află stauia lui Iosif Petschovschi și în cele din urmă am reușit să aflăm. Ea se află abandonată în depozitul primăriei din Micălaca! Din păcate după cum puteți vedea și în poze ea a fost abandonată……P.S.: Mulțumim unui domn cu suflet utist pentru informație, se menționează pe grupul Utiștii, de pe Facebook, unde sunt atașate și fotografii sugestive cu statuia lui Petschovschi, ajunsă printre mormane de gunoaie!

Scurta istorie a lui „Csala”, fotbalistul care a dat numele unui trofeu pentru fair-play

Fotbalul românesc ne-a oferit mulți eroi de-a lungul timpului, dar unul singur a avut onoarea de a da numele unui trofeu pentru fair-play. Este vorba despre Iosif Petschovschi, cel care se contopește cu UTA și prima perioadă a sa de glorie. Originar din Timișoara, „Csala” și-a început cariera la Chinezul Timișoara, după care a mai trecut pe la CA Oradea și CFR Cluj, înainte ca baronul Francisc Neuman să-l aducă „acasă”, în „alb-roșu”. La Arad a jucat între 1945 și 1951 și apoi din nou între 1955 și 1961. Paranteza de două sezoane e reprezentată de aventura la CCA. Pentru „Bătrâna Doamnă” a înscris 53 de goluri în 174 de meciuri oficiale, câștigând trei titluri de campion alături de arădeni și o Cupă a României. A bifat și 32 meciuri pentru România, înscriind 11 goluri. La începutul carierei sale a fost selecționat de trei ori și în naționala Ungariei.

Într-un final, Bibarț a aflat și el că a dispărut statuia…

Doar în urma unor sesizări și a presiunii pubice, primarul Bibarț a revenit din rondurile de seară și s-a rezumat să facă o scurtă declarație pe marginea acestui subiect revoltător pentru UTA și Arad, pe pagina sa de Facebook: Vom consulta specialiștii pentru a vedea ce presupune recondiționarea ei, urmând ca apoi, împreună cu suporterii, să alegem locul cel mai potrivit pentru a fi amplasată, așa cum merită o legendă a fotbalului arădean și românesc!“ 

 

 

 

 

 

Facebook Comments