Israel: Noi manifestaţii împotriva reformei justiţiei

by Andreea Radu

Numeroase mitinguri au avut loc joi pentru a denunţa reforma sistemului judiciar în curs de examinare în parlamentul israelian, la o zi după respingerea de către guvern a unui apel prezidenţial compromis asupra acestui text care divizează societatea, comentează hotnews.ro.
În absenţa unei estimări din partea poliţiei, presa israeliană a evaluat numărul manifestanţilor la „zeci de mii de persoane”. Prin amploarea sa, contestarea se impune ca una dintre cele mai importante mişcări de mobilizare populară din istoria Israelului, care va aniversa 75 de ani în mai.
Reforma, cu mai multe dispoziţii deja adoptate în primă lectură în parlament, „este sfârşitul democraţiei”, potrivit uneia din pancartele care au putut fi văzute în cursul zilei în centrul Tel Avivului, în timp ce alte manifestaţii au fost organizate la Haifa, în nordul Israelului, sau la Ierusalim.
„Mă tem că acest loc va deveni un stat religios, că legile evreieşti vor trece în prim-plan şi că libertatea democratică aşa cum o ştim noi nu va mai exista”, a declarat pentru AFP Liat Tzvi, 52 de ani, cercetătoare la Universitatea din Tel Aviv venită să manifesteze în oraşul de la malul mării unde protestatarii au blocat o autostradă urbană importantă.
Un alt miting uriaş a început la orele 19.00 (17.00 GMT) în Piaţa Habima din centrul oraşului, la care au participat lideri ai partidelor de opoziţie.
Aceştia au declarat, într-o conferinţă de presă comună, că acceptă propunerea preşedintelui israelian Isaac Herzog care a prezentat miercuri un proiect de compromis asupra proiectului de reformă, respins imediat de coaliţia la putere.
„Oricine crede că un război civil este imposibil nu are idee cât de aproape suntem de el (…), dar nu voi lăsa să se întâmple asta”, a declarat Herzog miercuri, adăugând că este convins că „majoritatea israelienilor doresc un compromis”.
„Propunerea preşedintelui Herzog nu este perfectă şi nu este ceea ce ne-am dorit, dar este un compromis corect care ne permite să trăim împreună” şi „o acceptăm”, a spus centristul Yair Lapid, liderul opoziţiei.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate