Israel a activat Iron Beam, sistemul de apărare antiaeriană cu laser

by Andreea Radu

Ca răspuns la recentele ostilități împotriva Hamas, Israelul a inițiat implementarea rapidă a sistemului de apărare aeriană cu laser Iron Beam. Iron Beam este menit să fie un plus la actuala apărare antiaeriană a Israelului bazată pe Iron Dome. Raportul cost-eficiență al armei cu laser de înaltă energie prezintă un avantaj convingător.
Fiecare foc tras de Iron Beam costă până la 1.000 de dolari – o diferenţă substanţială față de costul unei rachete interceptoare Tamir a sistemului Iron Dome, evaluată între 40 și 50 de mii de dolari. Totodată, două corvete proaspăt intrate în uz în cadrul forţelor navale israeliene au fost folosite în premieră împotriva unor ţinte Hamas din Gaza. Israelul dispune de un vast aparat militar, scrie antena3.ro.
Vorbim despre 169.500 de militari activi în armată, marină și paramilitari. Alți 465.000 constituie forțele sale de rezervă, în timp ce 8.000 fac parte din forțele paramilitare. Aproximativ 300.000 de soldați israelieni sunt staționați în prezent în apropierea Fâșiei Gaza, pe fondul temerilor legate de o posibilă operațiune terestră.
Serviciul militar este obligatoriu pentru cei cu vârsta de peste 18 ani – odată înrolați, bărbații trebuie să servească timp de 32 de luni, iar femeile timp de 24 de luni. De la atacurile asupra Israelului, Pentagonul a desfășurat două portavioane – și navele lor de sprijin – în estul Mediteranei.
USS Gerald Ford, care a fost pus în funcțiune în 2017, este cel mai nou portavion al Statelor Unite și de fapt cel mai mare portavion din lume, cu peste 5.000 de marinari la bord.
Portavionul, care include un reactor nuclear, poate găzdui peste 75 de aeronave militare, inclusiv avioane de luptă precum avioanele de vânătoare F-18 Super Hornet. Are un arsenal de rachete, precum racheta Evolved Sea Sparrow, care este o rachetă sol-aer cu rază medie de acțiune, folosită pentru a contracara dronele și avioanele USS Dwight Eisenhower, pus în funcțiune în 1977, a desfășurat pentru prima dată operațiuni în timpul invaziei Irakului în Kuweit.
Portavionul, cunoscut și sub numele de Ike, are 5.000 de marinari și poate transporta până la nouă escadrile de avioane, cum ar fi avioane de luptă, elicoptere și cele capabile să desfășoare operațiuni de spionaj, supraveghere și recunoaștere.

Facebook Comments