Isopul de apă are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii

by Cristian Dobre

Isopul de apă este o plantă cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care pare să fie utilă în gestionarea stresului și a anxietății, precum și în stimularea funcției cerebrale.

Isopul de apă (Bacopa monnieri) este o plantă care crește în medii tropicale umede și este un ingredient de bază în medicina tradițională ayurvedică, în scopuri precum îmbunătățirea memoriei, reducerea anxietății și tratarea epilepsiei.

Cercetările efectuate până acum arată că isopul de apă poate stimula funcția creierului și poate atenua anxietatea și stresul. Se crede că o clasă de compuși puternici numiți bacozide, prezentă în Bacopa monnieri, este responsabilă pentru aceste beneficii.

Bacopa monnieri conține antioxidanți puternici

Cercetările¹ sugerează că deteriorarea celulară cauzată de radicalii liberi este legată de multe afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și anumite tipuri de cancer. Bacopa monnieri conține compuși puternici care pot avea efecte antioxidante. De exemplu, bacozidele au dovedit că împiedică moleculele de grăsime să reacționeze cu radicalii liberi și să contribuie la apariția unor afecțiuni precum Alzheimer, Parkinson și alte tulburări neurodegenerative.

De exemplu, un studiu a arătat că tratarea șobolanilor cu demență cu Bacopa monnieri a redus daunele radicalilor liberi și a inversat semnele de afectare a memoriei.

Isopul de apă poate reduce inflamația

Inflamația este răspunsul natural al organismului pentru a ajuta la vindecarea și combaterea bolilor. Cu toate acestea, inflamația cronică a fost asociată cu mai multe afecțiuni cronice, inclusiv cancerul, diabetul și unele boli renale.

În unele studii în eprubetă, Bacopa monnieri a părut să suprime eliberarea de citokine pro-inflamatorii (molecule care stimulează un răspuns imunitar inflamator). De asemenea, în alte studii în epruvetă și pe animale, remediul a inhibat anumite enzime, cum ar fi ciclooxigenaza, caspaza și lipoxigenaza – toate jucând roluri-cheie în inflamație și durere.

Mai mult, în studiile pe animale, Bacopa monnieri a avut efecte antiinflamatorii comparabile cu cele ale diclofenacului și indometacinului – două medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene utilizate frecvent pentru tratarea inflamației. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili dacă acest remediu reduce inflamația la om.

Bacopa monnieri poate stimula funcția creierului

Cercetările sugerează că Bacopa monnieri poate ajuta la îmbunătățirea funcției creierului. De exemplu, un studiu efectuat pe șoareci a arătat că suplimentarea cu Bacopa monnieri le-a îmbunătățit capacitatea de a reține informații.

În plus, un studiu² de 12 săptămâni la care au luat parte 46 de adulți sănătoși a observat că administrarea a 300 mg de Bacopa monnieri zilnic a îmbunătățit semnificativ viteza de procesare a informațiilor vizuale, rata de învățare și memoria, în comparație cu tratamentul cu placebo.

Un alt studiu de 12 săptămâni pe 60 de adulți mai în vârstă a descoperit că administrarea zilnică fie de 300 mg, fie de 600 mg de extract de Bacopa monnieri a îmbunătățit memoria, atenția și capacitatea de a procesa informații, comparativ cu tratamentul cu placebo .

Isopul de apă poate ajuta la reducerea simptomelor ADHD-ului

Un studiu efectuat pe 31 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani a constatat că administrarea a 225 mg de extract de Bacopa monnieri zilnic timp de 6 luni a redus semnificativ simptomele de ADHD, cum ar fi neliniștea, neatenția și impulsivitatea la 85% dintre copii.

Un alt studiu efectuat pe 120 de copii cu ADHD a observat că administrarea unui amestec din plante care conținea 125 mg de Bacopa monnieri a îmbunătățit atenția, cogniția și controlul impulsului, comparativ cu grupul placebo

Deși aceste descoperiri sunt promițătoare, sunt necesare mai multe studii pe scară largă care examinează efectele isopului de apă asupra ADHD-ului, înainte de a putea fi recomandat ca tratament.

Bacopa monnieri poate preveni anxietatea și stresul

Bacopa monnieri poate ajuta la prevenirea anxietății și a stresului. Este considerată o plantă adaptogenă³, ceea ce înseamnă că mărește rezistența corpului la stres. Cercetările sugerează că Bacopa monnieri ajută la reducerea stresului și a anxietății prin îmbunătățirea stării de spirit și prin reducerea nivelului de cortizol, hormon strâns legat de nivelurile de stres.

Un studiu pe rozătoare a arătat că Bacopa monnieri a avut efecte anti-anxietate comparabile cu cele ale lorazepamului, un medicament pe bază de rețetă utilizat pentru tratarea anxietății. Cu toate acestea, studiile pe oameni arată rezultate mixte.

De exemplu, două studii de 12 săptămâni pe oameni au descoperit că administrarea a 300 mg de Bacopa monnieri zilnic a redus semnificativ scorul de anxietate și depresie la adulți, comparativ cu tratamentul cu placebo. Cu toate acestea, un alt studiu uman a descoperit că tratamentul cu Bacopa monnieri nu a avut efect asupra anxietății. Sunt necesare cercetări pe scară largă pentru a-i confirma efectele asupra stresului și anxietății.

Isopul de apă ar putea ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale

Cercetările sugerează că isopul de apă poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale într-un interval sănătos. Într-un studiu efectuat pe animale, Bacopa monnieri a redus atât tensiunea sistolică, cât și pe cea diastolică, prin eliberarea oxidului nitric, care ajută la dilatarea vaselor de sânge, ceea ce duce la îmbunătățirea fluxului sanguin și la scăderea tensiunii arteriale. Un alt studiu a arătat că Bacopa monnieri a redus semnificativ nivelul tensiunii arteriale la șobolani care au avut valori crescute, dar nu a avut niciun efect la șobolanii care au avut valori normale ale tensiunii arteriale.

Un studiu de 12 săptămâni pe 54 de adulți în vârstă sănătoși a descoperit că administrarea a 300 mg de Bacopa monnieri zilnic nu a avut efect asupra tensiunii arteriale. Sunt necesare mai multe cercetări efectuate pe oameni pentru a confirma aceste efecte.

Ce efecte secundare are Bacopa monnieri

Remediul este în general sigur, dar poate provoca reacții adverse la unele persoane, cum ar fi simptome digestive, inclusiv greață, crampe la stomac și diaree. În plus, remediile cu Bacopa monnieri nu sunt recomandate femeilor însărcinate, deoarece niciun studiu nu a evaluat siguranța utilizării sale în timpul sarcinii.

De asemenea, isopul de apă poate interacționa cu anumite medicamente, inclusiv amitriptilina, un medicament utilizat pentru atenuarea durerii. Se recomandă ca persoanele care sunt în tratament cu orice tip de medicament să discute cu medicul înainte de a lua Bacopa monnieri.

Bacopa monnieri este disponibil sub formă de supliment alimentar în mai multe forme, inclusiv capsule și pulberi, ca atare sau în combinații cu alte plante. De asemenea, se poate face și ceai de isop. Dozele tipice pentru extractul de Bacopa monnieri în studii umane variază între 300 și 450 mg pe zi.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments