Irlanda respinge propunerea SUA privind o rată minimă de impozitare globală

by Florian Popa

Ministrul irlandez de Finanțe, Paschal Donohoe, a declarat marți că Irlanda nu intenționează să își mărească rata impozitului pe profit, una dintre cele mai scăzute din lume, respingând planul președintelui american Joe Biden de a stabili o rată de impozitare la nivel mondial de „cel puțin” 15%, potrivit hotnews.ro.
„Avem foarte mari rezerve cu privire la o rată minimă a impozitului global la un nivel atât de mare încât ar însemna că doar anumite țări și anumite economii mari vor putea beneficia de această bază”, a declarat ministrul pentru Sky News.
Potrivit canalului, Donohoe a prezis că țara își va menține rata impozitului pe profit la 12,5% pentru mulți ani de acum încolo.
Negocierile sunt în curs de desfășurare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), la inițiativa Washingtonului, pentru a stabili o rată de impozitare a profiturilor multinaționale care este armonizată în diferite țări.
Administrația Biden a propus joi partenerilor săi OCDE să stabilească la 15% „cel puțin” această rată „minimă”, invitând discuțiile să continue cu obiectivul de a fi „ambițios” și „să crească această rată.
Reforma își propune să pună capăt concurenței fiscale dintre țări.
Proiectul condus de administrația Biden vine în timp ce președintele Statelor Unite încearcă să-și crească impozitele pe profit pentru a finanța un plan masiv de investiții.

Facebook Comments