Iranul avertizează că „se va răzbuna” pentru atacul asupra unității nucleare Natanz

by Andreea Radu

Ministrul de Externe din Iran a declarat că țara sa „se va răzbuna” pentru atacul comis asupra centralei nucleare Natanz, atac pentru care învinuiește Israelul, informează digi24.ro.
Oficialii iranieni au anunțat că unitatea de îmbogățire a uraniului din Natanz a fost, duminică, ținta unui act de „terorism nuclear”. Inițial, evenimentul a fost raportat drept o problemă de alimentare cu energie electrică. Noi centrifuge avansate folosite pentru îmbogățirea uraniului tocmai fuseseră activate.
Israelul nu a comentat atacul, însă postul public de radio a anunțat, citând surse din serviciile de informații, că a fost o operațiune cibernetică derulată de Mossad. Sursele au mai spus că atacul ar fi produs mult mai multe daune decât au anunțat oficiialii iranieni.
În ultimele zile, Israelul a transmis mai multe avertismente în privința programului nuclear iranian, încercând să readucă în atenție un acord nuclear din 2015, abandonat de președintele Donald Trump.

Șeful armatei israeliene a sugerat o posibilă implicare
Conducătorul armatei israeliene, Aviv Kochavi, a dat de înțeles că forțele israeliene ar fi putut fi implicate în incidentul din Iran.
La câteva ore după ce Iranul a raportat incidentul, pe care l-a catalogat un „act de terorism”, Aviv Kochavi a declarat că „operațiunile Israelului din Orientul Mijlociu nu sunt ascunse de ochii dușmanilor”, potrivit CNN.
„Ne urmăresc, văd de ce suntem capabili și plănuiesc cu atenție următorul pas”, a declarat Kochavi, prezent la un eveniment de comemorare a soldaților căzuți.
Mai multe publicații israeliene au citat, duminică, oficiali din cadrul serviciilor de informații, care spuneau că agenția Mossad este responsabilă de incidentul din Iran. Biroului premierului Benjamin Netanyahu nu a comentat aceste informații.
Iranul a anunțat că incidentul nu a fost soldat cu victime sau scurgeri radioactive. „Cauzele accidentului sunt investigate și noi informații vor fi anunțate ulterior”, a declarat Behrouz Kamalvand, purtător de cuvânt Organizația iraniană de energie atomică.

Facebook Comments