Iranienii votează pentru alegerea noului preşedinte, după decesul lui Ebrahim Raisi

by Florian Popa

În jur de 61 milioane de iranienii sunt chemaţi să voteze vineri pentru a-l alege pe succesorul preşedintelui Ebrahim Raisi, decedat într-un accident de elicopter luna trecută, transmite agerpres.ro. În pofida titulaturii de preşedinte, Raisi era doar numărul doi în structura de putere a Iranului, în care ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, funcţionează ca şef al statului şi are ultimul cuvânt în toate problemele strategice.
Consiliul Gardienilor Constituţiei, un organism de supraveghere ultraconservator, a validat doar şase candidaturi pentru acest scrutin.
În ultimele zile, doi candidaţi ultraconservatori s-au retras din cursă, într-un efort de a unifica sprijinul pentru ‘forţele revoluţionare’ ale Republicii islamice.
Iranul organizează alegeri prezidențiale anticipate în această săptămână, cu un electorat înfuriat de corupția guvernamentală și cu un vot manipulat de un regim îngrozit de schimbare. Candidaţii consideraţi a avea cele mai mari şanse sunt ultraconservatorul Saeed Jalili, fost negociator în dosarul nuclear, preşedintele parlamentului, Mohammad Bagher Ghalibaf, şi reformistul Masoud Pezeshkian, fost ministru al sănătăţii. Al patrulea candidat rămas în cursă este clericul Mostafa Pourmohammadi.
Dacă niciunul dintre ei nu îşi va asigura o majoritate absolută, un al doilea tur de scrutin va avea loc pe 5 iulie.
Secţiile de votare sunt deschise vineri între orele locale 08.00 şi 18.00 (04.30-14.30 GMT), cu posibilitate de prelungire. Primele rezultate sunt aşteptate sâmbătă.
Ayatollah Ali Khamenei a votat într-o zonă de înaltă securitate din centrul Teheranului. Într-o declaraţie ulterioară pentru presă, el a îndemnat naţiunea să participe activ la vot pentru ‘a dovedi corectitudinea şi onestitatea sistemului Republicii islamice’.

Facebook Comments