ÎPS Timotei a susținut o conferință în cadrul ASCOR Arad

by Andreea Radu

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei,Arhiepiscopul Aradului, a susținut luni, 18 noiembrie 2019, în sala festivă a Facultății de Teologie ,,Ilarion V. Felea”, la invitația membrilor filialei A.S.C.O.R Arad, conferința cu tema ,,Învățătura colindelor”.

Conferința a debutat cu un moment de reculegere prin intonarea cântării funebre ,,Veșnica pomenire”, în memoria părintelui Florin Țucudean care a trecut la Domnul la vârsta de 44 de ani. Această conferință este prima din șirul celor organizate de A.S.C.O.R Arad în această perioadă a postului Nașterii Domnului.

În mijlocul celor prezenți s-au aflat și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, doamna prorector Codruța Stoica, precum și Preacuvioși și Precucernici părinți consilieri şi profesori ai facultății şi seminarului teologic arădean.

În prima parte a conferinței, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre caracterul originar al colindelor, mentionând ca fiecare popor are particularități în ceea ce privește evoluția lor. Ele au fost prelucrate de către laici dar și de către unii preoți ținând cont de melodia religioasă ortodoxă. Arhipăstorul nostru a menționat câțiva mari compozitori ai muzicii bisericești, dintre care amintim pe : Nicolae Lungu, Ioan Brie, Timotei Popovici și Trifon Lugojan. Colindele nu erau specifice doar Crăciunului ci și sărbătorilor Pascale. Amintind de istoria colindelor, perioada de referință a colindatului era primăvara, fapt care reiese din texte specifice cum ar fi: ,,flori de măr”, ,,Leru-i ler”, ,,Florile-s dalbe”. Colindatul avea loc în stradă, după care se mergea în curte, iar mai apoi în casă, unde se făcea ospățul şi mulțumirea celor ce au colindat. Chiriarhul a mai vorbit si de caracterul dogmatic al colindelor făcând referire la teme cosmologice, eclesiologice, hristologice şi mariologice. În contextul anului omagial, colindele aparțin şi domeniului agrar, în care ne este expusă ocupația țăranului din satul patriarhal, iar Moș Crăciun este un simbol din tradiția bisericească a prorociei lui Daniel: ,,a Celui Vechi de zile” . În a doua parte a conferinței au urmat o serie de întrebări care au primit răspunsuri din partea Chiriarhului arădean și au fost întâmpinate cu bucurie de către participanți. Moderatorul conferinței a fost studentul Popa Andrei din anul II, care la final a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru prezență şi totodată pentru cuvântul ziditor .

Denis Roșu-Drăgan – consilier interne A.S.C.O.R

Facebook Comments