IPJ Arad reamintește cetățenilor prevederile legale pentru recoltarea, achiziția și transportul lemnelor

by Cristian Dobre

Inspectoratul de Poliție Județean Arad aduce la cunoștința cetățenilor câteva prevederi legale cu privire la recoltarea/achiziția/transportul materialului lemnos, conform Legii 46/2008, H.G. 470/2014 și Legea 171/2010:

1.În cazul recoltării lemnului din fondul forestier național sau din vegetația forestieră din afara acestuia, legalitatea provenienței materialelor lemnoase se atestă prin următoarele documente:

  • actul de punere în valoare,
  • autorizația de exploatare (în termen);
  • procesul-verbal de predare a parchetului;
  • avizul de însoțire a materialelor lemnose, în cazul expedierii, deținerii, transportului, depozitării, prelucrării sau comercializării materialelor lemnoase.

2.În cazul transportării materialelor lemnoase de la locul recoltării (indiferent de mijlocul de transport), legalitatea provenienței acestora se face prin intermediul avizului de însoțire a materialelor lemnose.

3.În cazul achiziționării de materiale lemnoase, legalitatea deținerii acestora se face în baza avizului de însoțire a materialelor lemnose, la rubrica „destinatar” fiind completate datele cumpărătorului.

ATENȚIE:

Deținerea de materiale lemnoase fără documente care să ateste legalitatea provenienței acestora sau transportul materialelor lemnoase fără aviz de însoțire sau cu aviz de însoțire a cărui valabilitate a expirat, constituie contravenții silvice și se sancționează cu amendă de la 3.000 la 10.000 lei (după caz) și reținerea materialelor lemnoase în vederea stabilirii provenienței și/sau confiscarea acestora.

Facebook Comments