INVATA CUM SA ITI APERI ORGANISMUL IN TIMPUL IERNII

by Cristian Dobre

Venirea iernii este un motiv de bucurie daca ne gandim la Sarbatori, cadouri, petreceri cu prietenii si mese intinse cu familia, dar daca luam in considerare temperaturile scazute din aceasta perioada, bucuria parca nu mai e atat de mare.
Pentru a supravietui la temperaturi foarte joase, organismul uman trebuie sa genereze suficienta caldura si energie prin consumul de alimente si sa previna pierderea acestei calduri.

Cum sa supravietuiesti la temperaturi scazute
Una dintre cele mai importante masuri pe care trebuie sa le iei atunci cand te confrunti cu temperaturi foarte joase este sa te imbraci corespunzator. Iata ce poti face:

  • pastreaza corpul cald, in special extremitatile, precum degetele de la maini si picioare
  • asigura capacitatea de dispersare a transpiratiei corpului
  • permite miscarile libere
  • imbraca-te confortabil.

Ce sa porti pentru a rezista la temperaturi joase

Mai multe straturi de haine. In sezonul rece, atunci cand temperaturile inregistreaza valori foarte scazute este indicat sa porti mai multe straturi de haine. Cateva randuri de haine sa fie lipite de corp, insa confortabile si sa lase pielea sa respire, si cateva mai largi.

Aceasta dispunere a hainelor permite o mai buna ventilatie. Zonele dintre straturile de haine capteaza aerul si caldura. Acest aranjament al hainelor permite si o mai buna mobilitate.

Ghete. Ghetele pe care le porti trebuie sa fie calduroase, sa iti permita sa mergi bine si sa nu permita patrunderea frigului sau a umiditatii. De asemenea, trebuie sa aiba si talpa antiderapanta, pentru perioadele cu multa zapada.

Manusi. Extremitatile corpului sunt zonele cele mai afectate de temperaturile joase. Este foarte important sa porti manusi calduroase si confortabile. De asemenea, nu uita de caciula si fular care te vor proteja de temperaturile joase.

Cum te protejezi de temperaturile scazute

Alimenteaza-te corect. In sezonul rece este foarte important sa acorzi alimentatiei o atentie speciala. Consuma alimente satioase, care sa iti ofere necesarul de vitamine si minerale. De asemenea, este indicat sa consumi mai multe supe si mancaruri calde, gatite in casa si sa bei cat mai multe lichide calde.

Hidrateaza-te. Chiar daca nu iti este sete, hidratarea este la fel de importanta in sezonul rece ca si in cel cald. Apa ajuta la reglarea temperaturii interne. De asemenea, este forte important sa folosesti creme si lotiuni hidratante pentru piele, care este mult mai expusa riscului deshidratarii.

Stai la adapost. Pe cat posibil evita sa petreci mult timp in aer liber, la temperaturi foarte joase. Limiteaza iesirile afara sau gaseste modalitati sa ajungi cat mai repede la destinatie. Foloseste metroul mai des si nu petrece mult timp in statiile de autobuz, este mult mai bine sa mergi pe jos. Atunci cand ajungi intr-un loc cald da o parte din haine jos si consuma o bautura calda.

 

Sursa: ele.ro

 

Facebook Comments