Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, timpul recunoștinței

by Dana B.

Ca în fiecare an, în data de 21 noiembrie, prăznuim Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. La o săptămână după începutul Postului Crăciunului, Biserica a rânduit această sărbătoare din care să putem culege suficiente ”merinde” duhovnicești pentru parcurgerea acestui post al bucuriei.

De ce intrarea în Biserică? După cum bine știm, Maica Domnului este rodul rugăciunii, întrucât Sfinții Ioachim și Ana nu puteau avea copii. Contrar zilelor noastre când nașterile de copii nu mai sunt atât de numeroase, devenind oarecum o normalitate a vremurilor, în vechime cei care nu aveau copii erau considerați a fi “bătuți de Dumnezeu” și de multe ori chiar marginalizți în societate. Așadar, ei au început a se ruga Lui Dumnezeu pentru a le îndeplini această dorință arzătoare,făgăduind că dacă vor avea un copil îl vor inchina Lui. Dumnezeu le-a ascultat rugăciunea și le-a dăruit un copil, pe Fecioara Maria, însă, din nou contrar vremurilor actuale când adeseori oamenii uită să își arate recunoștința după ce au primit ajutorul fie de la Dumnezeu, fie de la semeni, Sfinții Ioachim și Ana, când Fecioara Maria a împlinit vârsta de trei ani, au dus-o la templu și au închinat-o Lui Dumnezeu, lăsând-o acolo până la vârsta de 15 ani. Aici a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, care a dus-o în Sfânta Sfintelor pentru că ea însăși avea să devină “Sfânta Sfintelor” Lui Dumnezeu, născându-L pe Mântuitorul Iisus Hristos.

În această zi, deși ne aflăm în Postul Crăciunului, Biserica a rânduit a fi dezlegare la pește tocmai pentru ca marea bucurie a acestei sărbători să nu fie umbrită de asprimea postului.

Dumnezeu să ne lumineze ochii minții pentru a putea cuprinde această mare sărbătoare a creștinătății, iar începând de astăzi să cântăm într-un glas la slujba Utreniei “Hristos se naște, măriți-L!” și să nu uităm să fim recunoscători pentru toate ale vieții.

Facebook Comments