INTERVIU cu Bianca Tirsin. Omul din spatele coronițelor și titlurilor de Miss

by Dana B.

E faină! Și nu zic asta făcând musai referire la cele pentru care are deja coronițe și acte în regulă, ci pentru felul ei de a fi. Caldă, jovială, sigură pe sine, vorbăreață, sinceră și de o simplitate atât de frumoasă încât cu cât o ascultam mai mult cu atât își construia nevăzut o coroniță a bunului-simț pe care o intuiam oarecum, dar pe care mi-o doream confirmată. Și a confirmat-o într-o normalitate care a făcut ca timpul petrecut împreună să fie într-un firesc al lui ”acasă” la care nu aveam cum să mă aștept.

De ce acest interviu? Recunosc, din propria-mi curiozitate de a descoperi omul din spatele Coronițelor și a unor titluri în fața cărora mulți, poate, și-ar pierde identitatea. Nu și Bianca, chiar dacă are în palmares, la doar 19 ani, titluri precum Miss Arad 2015, Miss Fainoșag 2015, Miss Catwalk 2015, Miss Internațional România 2018 și locuri care au scris istorie pentru România precum cel din Polonia (locul 3 la concursul Miss Supranațional 2017) și cel din Tokyo (locul 4 la concursul Miss International 2018). Acestea fiind zise, să o descoasem!

Livearad: Cine a fost primul om care ți-a spus că ești frumoasă?

Bianca Tirsin: În viața de zi cu zi, normal, părinții. Ei, nimic exagerat din partea lor în sensul ăsta ci în limita de percepție a tuturor părinților asupra propriilor copii! Fiecare are cel mai frumos copil din lume! Profesional vorbind, însă, primul om care mi-a spus cu subiect și predicat că aș putea pătrunde în tot acest univers a fost desingner-ul arădean Mona Felba. Și aici avem o întreagă poveste.

Livearad: Să înțeleg că putem deja vorbi de primii pași concreți pe drumul Frumuseții…

Bianca Tirsin: Da. Aveam 14 ani și lucram ca promotor într-un supermarket. O zi ca oricare alta care nu prevestea nimic ieșit din comun. Asta până când s-a apropiat de mine o doamnă și m-a întrebat ce caut acolo, spunându-mi că altul ar trebui să fie locul meu. Nici n-am apucat să zâmbesc bine că m-a întrebat dacă nu vreau ca următoarea săptămână să particip la o prezentare. Cum era normal, după ce m-am sfătuit cu ai mei am acceptat. Au urmat câteva prezentări, după care tot doamna Felba m-a întrebat dacă nu vreau să mă înscrie la casting pentru Miss Arad.

Livearad: Povestește-ne despre emoțiile primului concurs!

Bianca Tirsin: (Râde) Ce emoții? Nu, la primul concurs n-am știut ce sunt emoțiile și nu că aș fi fost atât de sigură pe mine încât, vai, simțeam că aș putea dărâma munții. Nici gând! Habar nu aveam în ce mă bag, deci am ales să mă distrez, să mă bucur de tot ce se întâmpla. Sincer, când am mers la casting și am văzut celelalte participante prima reacție a fost s-o întreb pe mama mea dacă are rost să rămân. Am rămas și n-am făcut altceva decât să fiu eu pur și simplu. Singură m-am machiat, îmbrăcat și aranjat părul. O să râdeți, dar atât de ”sigură” pe un final extraordinar eram, încât, atunci când am aflat că sunt între finaliste aproape că m-am supărat pentru că știam că trebuie să renunț la excursia pe care o aveam plănuită în Grecia. Am renunțat, am mers mai departe și ce a urmat știți deja: Am fost desemnată Miss Arad 2015. Și, da, fără emoții!

Livearad: Cum au reacționat părinții?

Bianca Tirsin: Emoțiile au fost la ei, iar pentru tatăl meu pot spune că a fost un șoc. Eu n-am fost copilul ăla râzgâiat căruia părinții să îi ofere totul pe tavă și să îl lase să facă orice, oricând. De mică am fost educată ca atunci când îmi doresc ceva, acel ceva trebuie să fie rodul muncii. Și nici gând ca până atunci să fi avut voie să mă pensez, fardez sau să îmi fac unghiile… Ei, după acest concurs, după șocul tatălui meu care m-ar fi văzut, așa cum fac toți părinții, medic, inginer sau orice altceva, lucrurile s-au schimbat. Ai mei s-au transformat în cei mai buni prieteni pentru că au știut că doar așa îmi vor putea da cele mai bune sfaturi.

Livearad: Dacă tot suntem în zona emoțiilor, zi-ne cum au fost celelalte concursuri!

Bianca Tirsin: Ei, de aici au început emoțiile! Cu fiecare concurs, tot mai diversificate și intense. Nu e ca și când ai intrat într-o rutină și participările sunt mecanice și sigure pe rezultat. De fiecare dată este altfel, însă eu aceeași și cu altceva de dăruit. Cu cât participi la mai multe concursuri cu atât simți că așteptările sunt mai mari de la tine și responsabilitățile mai mari. Încerc și îmi place să cred că și reușesc ca de fiecare dată să le transform în emoții constructive.

Livearad: Dacă despre implicarea părinților am vorbit, am vrea să știm dacă ai și vreun profesor care și-a pus amprenta în mod deosebit pe parcursul tău profesional…

Bianca Tirsin: Da! Și o spun cu bucurie și recunoștință. Pot spune că am fost iubită de profesori, însă în mod deosebit și-au pus amprenta pe drumul meu Doamna profesoară de Limba Română, Livia Nadiș care mi-a fost și dirigintă și Doamna profesoară de Literatură, Anca Giura cu care colaborez pentru pentru discursuri dar și pentru înțelegerea personalității femeilor din țările unde au loc concursurile. De doamna Nadiș mă leagă amintirea unui moment mai puțin plăcut legat de participarea la Balul Bobocilor, dar în care a știut să lupte pentru mine și să mă țină prietenește de mână. Dumneaei a fost cea care m-a încurajat să particip și care a pus punctul pe ”i” atunci când am fost refuzată din diverse motive: ba că aveam părul prea scurt, ba că nu eram suficient de comunicativă… Într-un final am fost acceptată, dar dintr-un concurs de împrejurări nu tocmai plăcute, deși acum le găsesc amuzante, am renunțat. Cel mai probabil Dumnezeu îmi rânduise un alt început, pentru că nu la mult timp aveam să devin Miss Arad 2015.

Livearad: Pe portalul evenimentului din Polonia, unde ne-ai bucurat chiar de Ziua Națională  cu acel loc III, în 2017, erai descrisă ca fiind ”una dintre cele mai sociabile fete”… Spune-ne, Miss International România 2018 are mulți prieteni?

Bianca Tirsin: Prieteni pe rețelele de socializare, da, am mulți, însă, în viața de zi cu zi… nu mulți! (n.r. primul moment în care zâmbetul ei absolut perfect și-a pierdut din intensitate). Mulți au dispărut când am dat de greu, alții când le-a fost, poate, prea greu să se bucure pentru mine, însă, Bianca, prietena mea ce mai bună, în sensul cel mai profund al cuvântului, este omul care știe să fie prezent și la bine și la mai puțin bine și sunt, categoric, norocoasă să o am!

Normal, mai sunt părinții cărora trebuie să le mulțumesc pentru că au știut la momentul potrivit fiecărei vârste să mă învețe să fiu eu indiferent de situație și mai este prietenul meu care mă susține necondiționat și este un ascultător desăvârșit.

Cât despre Bunica mea, prietena mea, este o poveste cu mult zâmbet. Deși între noi este o diferență de 50 de ani, are așa un dar a se transpune în orice situație încât mă uimește de fiecare dată cu sfaturile, ideile și remarcile ei. Că ea mi-e prietenă din copilărie nu-i niciun secret. Și nici nu i-a fost greu să mă cucerească definitiv încă din primii ani de viață, când mai ”uita” sfaturile mamei și îmi mai făcea câte o porție de cartofi prăjiți, când mă lua cu ea în stațiuni, când mă ducea și mă lua de la școală și mai ales când nimeni nu ne putea opri din povestit! Mulțumesc, Buni!

Livearad: Hai să vorbim puțin despre cea mai nouă experiență! Ai stat o lună în Japonia. Ce înseamnă o zi de concurentă Miss International?

Bianca Tirsin: Păi, când ți-e somnul mai bun și mai pufos trebuie să te trezești. Undeva pe la 5 dimineața. Ținuta musai pregătită de seara, de fiecare dată, pentru a doua zi. Urmează cele obișnuite legate de aranjarea părului, machiaj, după care cobori să iei micul dejun. Recunosc că aici am o grijă specială la ceea ce mănânc pentru a avea o energie bună pentru întreaga zi. După micul dejun, începe practic programul zilei stabilit de organizatori și care durează până pe la 7-8 seara când ajungi din nou în cameră. Cobori pentru cină, după care… telefonul acasă, demachiat, pregătit ținuta pentru a doua zi, rugăciunea și SOMN!

Un loc deosebit, inclus în programul unei zile, a fost vizitarea orașului Kaga, unde am îmbrăcat pentru prima dată un costum de gheişă, am mâncat îngheţată preparată din legume locale, am testat izvoarele termale japoneze Hot Springs Onsen și am împărtășit localnicilor cântecul Nicoletei Voica ”Ana Chica Galbenă”. Și, da, în lipsa negativului tot ceea ce m-a ajutat pentru acest moment au fost microfonul și palmele celor din sală. Că am aflat doar cu zece minute înainte că trebuie să cânt este o altă poveste, dar cred că mi-a prins bine pentru că nu am mai acumulat emoții.

Livearad: Știm din sursă sigură că ai carnețel în care îți notezi cu de-amănuntul planurile, fiecare idee de afaceri. Ce ar trebui să mai știm despre tine?

Bianca Tirsin: Sunt o fire energică și am învățat că dacă vrei cu adevărat ceva și pui suflet este imposibil să nu reușești, să nu îți găsești propria cale de a ieși la lumină. Bine, am visat eu să mă fac pilot, însă așa au decurs lucrurile că de la două aripi m-am oprit la două roți, și nu întâmplător pentru că pasiunea pentru motocicletă sigur am moștenit-o de la bunicul patern.

În 2016, de exemplu, într-o dimineață pe când îmi beam cafeaua cu tatăl meu i-am spus că vreau să fac ceva, să am propiii bani de buzunar, asta chiar dacă aveam bursă. Așa am ajuns să încerc timp de o lună, în garajul casei, să îmi deschid un atelier de design vestimentar. Dar, nu. Oricât am încercat mi-am dat repede seama că nu este pentru mine, așa că mi-a încolțit o altă idee. Trebuia să îmi deschid un studio de make-up artist. Am îndrăznit și am reușit chiar dacă pentru asta a trebuit să îmi vând mobila din dormitor și să dau acestuia o cu totul altă întrebuințare.

Pentru viitor, da, visez la o Academie de Miss, unde concurentele să învețe în primul rând să aibă încredere în ele, la o Organizație de Miss, de unde top 5 să fie trimise la Internațional și chiar la o școală de IT pentru copii de 6-18 ani de unde ei ar urma să iasă cu un job sigur.

Livearad:  Un mesaj pentru generația ta?

Bianca Tirsin: Nu exista ”nu se poate!”! Acesta este unul dintre motto-urile pe care le urmez în viață. Orice este posibil dacă îți doresti cu tot sufletul și muncești din greu pentru a îndeplini acel vis.

Mi-am dorit un studio de machiaj și am luptat să îl realizez. Nu mă gândeam cât de greu va fi, sau cum pot eu să-l realizez la doar 16 ani. Totul este posibil. Nu vă puteți da seama câte lucruri puteți realiza cu voință, încredere și muncă.

Haideți să muncim la visele noastre și așa vom putea crea și o Românie mai frumoasă!

Livearad: Chiar dacă putem spune cu multă bucurie că tu deja ți-ai pus amprenta, una frumoasă, pe Centenar, ce mesaj ai pentru România de ziua ei?

Bianca Tirsin: România, prezența mea în Japonia, la Miss International, am vrut să fie un cadou de 100 de ani România! Îmi iubesc țara și locul meu natal, sunt mândră să reprezint România. Mi-am dorit să particip la un concurs internațional și să promovez țara noastră, și iată că am ajuns în 2 ani să o promovez consecutiv!

Cadoul meu pentru tine, România, este acest loc de doi ani încoace, topul 5, și mai presus de toate, bucuria de a povesti despre tine peste tot în lume, de a schimba părerile multora despre tine și de a atrage câți mai mulți turiști să te descopere!

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA MEA FRUMOASĂ!

 

Ea este Bianca Tirsin, omul din spatele coronițelor și titlurilor de Miss…

 

Facebook Comments