Întâlnire de gradul zero între Xi Jinping şi Joe Biden

by Andreea Radu

Preşedintele chinez Xi Jinping şi-a început, marţi, prima vizită în Statele Unite după şase ani, după ce preşedintele Joe Biden a declarat că urmăreşte să restabilească o comunicare normală cu Beijingul, transmite observatornews.ro.
Xi se află în prima sa vizită în SUA din 2017. El urmează să se întâlnească, miercuri dimineaţă, cu Biden într-o locaţie nedezvăluită din zona golfului San Francisco şi apoi să participe la summitul anual al Forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC). Summitul lui Xi cu Biden va fi prima întâlnire faţă în faţă dintre liderii american şi chinez de un an şi a fost prezentată de oficialii americani ca o oportunitate de a reduce fricţiunile în ceea ce mulţi consideră a fi cea mai periculoasă rivalitate din lume.
Joe Biden, afectat de conflicte din întreaga lume, va încerca să detensioneze relațiile cu China, la întâlnirea cu Xi Jinping, astfel încât Casa Albă să își poată concentra energia asupra Israelului, Ucraina și viitoarele alegeri prezidenţiale potrivit a trei oficiali de la Casa Albă citaţi de Politico. De partea cealaltă, Xi vrea să revigoreze economia Chinei care încă nu şi-a revenit complet după pandemie, piața imobiliară este în criză, iar șomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record. Pe agenda liderului chinez se mai află atragerea de investitori şi evitarea conflictelor.
Xi a salutat de pe treptele avionului său Air China la sosire şi a coborât pentru a se întâlni cu oficialii americani pe pistă, inclusiv cu secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, şi cu ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns. Apoi s-a urcat în limuzina sa chineză Hongqi, sau „Steagul roşu”, şi a plecat de la aeroport spre San Francisco, unde sunt aşteptate demonstraţii atât pro, cât şi contra vizitei sale.

Facebook Comments